Novo istraživanje otkriva

14 godina pre smrti vašem telu će se desiti drastična promena!

Ukoliko uočite određene promene na koje vam vaš krvni pritisak ukazuje, znaćete koliko vas još godina deli od smrti

Medicina 27.03.2018. - 15:01h Autor: web-tribune.com
Foto: Shutterstock

Naučnici su došli do saznanja da krvni pritisak u kasnijim godinama počinje da pada oko 14 godina pre nego nastupu smrt.

 

Oni su došli do tog zaključka nakon što su posmatrali zdravstveno stanje 46.634 Britanaca koji su umrli u 60. godini života i kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali dijagnostikovanu demenciju i bolest srca.

 

Krvni pritisak je najviše opadao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visok krvni pritisak. Smanjenje na duge staze zabeleženo je i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

-Naše istraživanje baca svetlo na značaj praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren uikoliko bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne idaju, rekao je autor israživanja Džordž Kušel.

 

On je dodao da i doktori i istraživači moraju da obrate pažnju na to šta pad pritiska zapravo znači za starije pacijente.

 

Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo par godina pre nego ona nastupi, krvi pritisak i promene karakteristične za njega su najuočljiviji signali. Najveći razlog je taj što je on brojčano merljiv, često se meri i prate ga i lekari, ali i sami pacijenti, piše "International Business Times."

 

Prema rečima istraživača, ovo je oblast koju treba još pratiti i istraživati.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs