Saznajte u kakvom je stanju vaše zdravlje

Nokti otkrivaju vaše zdravstvene probleme

Lomljivi i nokti koji se listaju ukazuju na poremećen rad štitne žlezde, dok tamne mrlje i vertikalne linije mogu biti znak teških oboljenja poput melanoma, najopasnijeg oblika raka kože
Medicina
22:24h Autor:
Nokti otkrivaju vaše zdravstvene probleme
Foto: Shutterstock

U drevnoj Kini ljudima su postavljane dijagnoze raznih bolesti proučavanjem noktiju, tako da i vi danas možete pogledati u svoje ruke i otkriti u kakvom je stanju vaše zdravlje.

Bele ili žute mrlje na noktima mogu biti znak gljivične infekcije, a ukoliko ih ignorišete nokti će vremenom da se stvrdnu na krajevima i počeće da pucaju. Posavetujte se sa lekarom čim spazite ove čudne mrlje, jer je moguće da one ukazuju i na velike probleme sa jetrom, plućima ili dijabetesom.

Lomljivi i nokti koji se listaju

mogu biti posledica čestog pranja ruku, stalne upotrebe acetona ili drugih preparata koji sadrže hemikalije. Međutim, lomljivost noktiju često ukazuje i na poremećen rad štitne žlezde, posebno ako ste sve češće umorni.

Zelenkasta boja noktiju, koja je propraćena otokom i bolovima oko nokta, obavezno se javite doktoru, jer je najverovatnije reč o bakterijskoj infekciji, koja se leči lekovima.

Tamne mrlje i vertikalne linije mogu biti znak veoma teških oboljenja kao što je melanom, koji je najopsaniji oblik raka kože. Ali, isto tako može biti u pitanju i benigni mladež. Odlazak kod dermatologa je u ovom slučaju neizostavan.

Horizontalni lukovi na noktima su obično posledica nedostatka hranljivih materija u organizmu, pre svega gvožđa. Međutim, ovo može da znači i da ste preživeli neku tešku traumu, zbog koje ste ugrozili svoje zdravlje i upali u depresiju.

Bledi nokti

mogu da budu znak starenja, ali i nekih ozbiljnijih oboljenja poput anemije.

Plavi nokti ukazuju da telo ne dobija dovoljno kiseonika. To može da ukaže na infekciju pluća ili bronhitis.Izbrazdani nokti mogu ukazati na početni stadijum psorijaze ili artritisa. Psorijaza je oboljenje koje relativno često započinje sa noktima.Nadute zanoktice su signal da možda imate neko autoimuno oboljenje poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs