Rezultati istraživanja

Američko društvo hemičara objavilo: Ove dve namirnice zajedno mogu da suzbiju rak!

Naučnici su dokazali da je, kada se ova dva jednjenja kombinuju, rizik za razvijanje tumora najniži
Medicina
09:20h Autor:
Foto: Profimedia

Prema naučnicima "Američkog društva hemičara", jedinjenja kapsaicin iz ljutih papričica i 6-gingerol iz đumbira, smanjuju rizik od raka pluća kada se zajedno koriste!

 

Istraživači već neko vreme znaju da đumbir i čili paprika sadrže puno zdravih materija, uključujući brojne antioksidanse, ali novi dokazi ukazuju da kada jedemo te namirnice zajedno, mogu da pomognu u prevenciji raka.

 

Naučnici veruju da ljute paprike u kombinaciji sa đumbirom mogu da pomognu u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Prethodne studije su tvrdile da kapsaicin, koji daje ljuti ukus, može da izazove rak. Ali, nova otkrića ukazuju da jedinjenje oporog ukusa iz đumbira, 6-ginergol, može da deluje protiv potencijalno štetnih uticaja kapsaicina.

 

Dva ključna jedinjenja, kapsaicin i 6-gingerol, vežu se za isti receptor na ćelijama, isti onaj koji je povezan sa rastom tumora.

 

Tokom nekoliko nedelja, istraživači su hranili miševe koji su bili skloniji raku pluća sa ili samo sa kapsaicinom ili samo sa 6-gingerolom, ili kombinacijom ova dva jedinjenja.

 

Jedite ovu namirnicu svaki dan: Rak će ostati tamo daleko!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Zaključili su da će miševi hranjeni samo kapsaicinom vrlo verovatno razviti tumore pluća. Sa druge strane, samo polovina miševa koji su bili hranjeni 6-gingerolom su razvili bolest.

 

Još niži procenat od samo 20 odsto miševa kojima su dali kapsaicin i 6-gingerol, razvili su rak pluća.

 

Buduće studije će se usredsrediti na to kako tačno jedinjenja deluju da bi se smanjio rizik od raka.

 

Čili i đumbir su naširoko korišćeni začini, naročito u azijskoj kuhinji, a naučnici su dugo proučavali njihove potencijalne zdravstvene prednosti. Ipak, neka prošla istraživanja ukazuju na negativne zdravstvene efekte ovih začina.

 

Naime, naučnici su otkrili da ljudi koji su zavisni od začinjene hrane i čija je ishrana bogata kapsaicinom mogu da imaju veći rizik od raka želuca, pa treba paziti da se ne preteruje sa ovim začinima.

 

Svet u šoku, lekari potvrdili: Izlečila rak u 4. stadijumu jednom namirnicom! (FOTO, VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs