Jednostavno i efikasno

Saznajte imate li dovoljno joda u telu: Kućni test otkriva pravo stanje organizma! (FOTO)

Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance
Medicina
20:56h Autor:
Saznajte imate li dovoljno joda u telu: Kućni test otkriva pravo stanje organizma! (FOTO)
Foto: Profimedia

Jod je najvažniji element za naš organizam. Višak ili nedostatak utiče na telesnu težinu, mentalno zdravlje, funkcije mozga i drugih organa, opšte stanje organizma.

Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance. Veoma je važno na vreme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete da učinite u kućnim uslovima pomoću jednostavnog testa.

Kako telo trpi nedostatak joda: Štitna žlezda pati, ostajete bez snage i volje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Test za određivanje vrednosti joda u organizmu

Uveče pred spavanje nanesite pomoću štapića za uši ili obične vate na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.

Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su takođe dobri izvori joda.

Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs