IMAJTE TO NA UMU

Evo šta će vam učiniti samo jedna čašica alkohola

Najnovije istraživanje otkrilo je kako samo jedno piće može da omete vezu između delova mozga koji kontrolišu ponašanje, odnosno smanjuje mogućnost čitanja emocija i govora tela
Medicina
14:38h Autor:
Evo šta će vam učiniti samo jedna čašica alkohola
Foto: Shutterstock

Samo jedna čaša vina može da poremeti komunikaciju između amigdale i delova prefrontalnog korteksa. Kako objašnjava profesor psihologije Luan Fan veza između ta dva dela mozga nam omogućava da doživljavamo naše okruženje i utiče na naše reakcije.

U njegovom istraživanju je učestvovalo deset muškaraca i dve žene koji imaju naviku da piju u društvu i kojima su nakon što su popili alkohol ili placebo date na uvid serije fotografija različitih izraza lica. Njihove reakcije u mozgu su praćene na magnetskoj rezonanci (MR) a ispostavilo se kako je alkohol uticao na smanjenu vezu između amigdale i prefrontalnog korteksa kada su ispitanici pokušavali povezati ljuta, uplašena i srećna lica.

Istraživački tim je uveren i kako je smanjenje veze između amigdale i delova prefrontalnog korteksa krivo ne samo za smanjenu mogućnost čitanja emocija i govora tela već i za agresivnost nakon ispijanja alkohola.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs