Čudo prirode

Bistar um, oštar jezik: Ovaj napitak povećava inteligenciju! (RECEPT)

Jedna od glavnih karakteristika koje se odavno pripisuju gotu koli je njena sposobnost da poveća nivo mentalne jasnoće
Medicina
14:16h Autor:
Bistar um, oštar jezik: Ovaj napitak povećava inteligenciju! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Gotu kola (latinski naziv: Centella asiatica) je biljka koja ima sposobnost da poboljša gotovo svaki aspekt mentalnog zdravlja. To je višegodisnja biljka poreklom iz Indonezije, Indije, Japana, Kine, Šri Lanke i Južne Afrike. Uspeva u vodi i oko vode, a njeni listovi i peteljke se koriste kao lek.

Gotu kola je jedna od mnogih biljaka koje izazivaju svetsku pažnju u vezi svoje uloge i uticaja na poboljšanje memorije, produžavanje životnog veka i drugih pozitivnih uticaja na zdravstvenom planu.

Jedna od glavnih karakteristika koje se odavno pripisuju gotu koli je njena sposobnost da poveća nivo mentalne jasnoće. Zbog toga se u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini ekstrakt ove biljke upotrebljava za podizanje sposobnosti učenja, poboljšanje memorije, pa čak i kao sredsvo za osvežavanje izgubljenog pamćenja.

U Zavodu za farmakologiju, All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju, Indija, pokazalo se da vodeni ekstrakt gotu kole povećava kognitivne sposobnosti i sprečava opadanje istih.

A kognitivna inteligencija (IQ) je naša umna sposobnost da opazamo, analiziramo, istražujemo, donosimo zaključke i rešavamo redovne i vanredne zadatke u svom životu. Pošto je gotu kola bogata vitaminima B-kompleksa njima se može pripisati ovakav pozitivan uticaj na mozak.

Istrenirajte mozak sa ovih 8 blesavih vežbica: Pamtićete kao kornjača!

B vitamini u organizmu učestvuju u procesu pretvaranja ugljenih hidrata u glukozu i na taj način omogućavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

Međutim, glikozidi osim šećera sadrže jos jednu nešećernu komponentu, a to je aglikon koji ipak može biti toksičan, tako da se sa gotu kolom ne sme preterivati.

Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvođača i najbolje je posle upotrebe od 2 nedelje napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina trebaju uzimati manju dozu gotu kole.

Gotu kola se nikako ne preporučuje za decu. Ne preporučuje se uz lekove koji utiču na jetru (kao što su na primer lekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi), jer bi se povećao rizik od oštećenja jetre.

Zatim, ne preporučuje se u kombinaciji sa sredstvima koja imaju sedativno dejstvo (kao sto je na primer valerijana). Pošto gotu kola može uticati na povećanje nivoa šećera u krvi, osobe sa dijabetesom je ne bi trebale upotrebljavati bez prethodnog razgovora s lekarom. Osobe sa istorijom prekanceroznih ili kancerogenih kožnih lezija, kao što su skvamozne ćelije, rakom bazalnih ćelija kože ili melanomom, ne bi trebale koristiti gotu kolu, jer je naučno istraživanje na miševima pokazalo da podstiče rast kancerogenih ćelija na koži.

Koliko vam je mozak opterećen: Brzi test otkriva da li je kod vas već počela demencija!

Visoke doze i preterana upotreba gotu kole kod zdravih osoba može izazvati mučninu, uznemirenost želuca, vrtoglavicu, pospanost ili glavobolju.

Ukoliko vam gotu kola nije dostupna, pokušajte sa prirodnim lekom:

Sipajte u teglu jednake količine kvalitetnog crnog, suvog vina i maslinovog ulja.

Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji u frižideru 7 dana. Više puta svakog dana protresite teglu. Nakon 7 dana, napitak je spreman za upotrebu.

Pijte po dve kašike ove smese pre jela, tri do pet puta dnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs