Obratite pažnju

Kada sa menstruacijom nije sve kako treba: Tri znaka za uzbunu, javite se lekaru!

Tri znaka koja skreću pažnju da pod hitno morate da odete kod ginekologa
Medicina
14:18h Autor:
Kada sa menstruacijom nije sve kako treba: Tri znaka za uzbunu, javite se lekaru!
Foto: Shutterstock

Tegobe koje prate menstruaciju su uglavnom već uobičajena stvar s kojom se iz meseca u mesec borimo i zbog kog tih nekoliko dana spadaju u najomraženije.

Međutim, pored uobičajenih tegoba mogu se javliti i problemi koji ukazuju na ozbilniji problem i koje nikako ne treba da ignorišete. Tada svakako treba da se obratite ginekologu.

Pogledajte koji su to znaci da sa vašom menstruacijom nešto nije u redu.

Podmukla ženska bolest, simptomi su nam pred nosom: Kakva vam je menstruacija?

Pojačano krvarenje

Menjanje tampona i uložaka na svakih 3-5 sati je normalna. Ali ukoliko se učestalost menjanja popne na sat vremena, trebalo bi da posetite ginekologa. Tokom manstruacije je normalno da se poveća krvarenje tokom 2. dana, ali svakako ne bi smelo da prelazi uobičajenu količinu. Pojačana fizička aktivnost i zagrevanje organizma, kao i veće količine alkohola mogu da utiču na pojačano krvarenje, ali ako ste isključile svaki od ovih mogućih uzroka obavezno se obratite ginekologu. Pojačano krvarenje može izazvati anemiju, umor i manjak energije. Takođe, ugrušci su uobičajena stvar, ali ukoliko primetite da su veći od veličine novčića od 5 dinara takođe treba da posetite ginekologa.

Izostanak menstruacije

Stres, loša ishrana, nagao gubitak težine - sve su ovo uzroci koji mogu da pomere menstruaciju za par dana. Ništa strašno - doktor će je vrlo lako vratiti na uobičajeni tajming. Međutim, ukoliko se desi da menstruacija izostaje i nekoliko meseci obavezno treba da odete na pregled. Pored trudnoće, moguć razlog za ovo mogu biti i policistični jajnici - hormonski disbalans. Ovaj problem može da vodi i do pojačanog opadanja kose i naglog debljanja, ali svakako je rešiv. Samo se obratite svom ginekologu.

Jaki grčevi i bolovi

Naravno, svaka od nas se susrela sa osećajem čvor u donjem delu stomaka i grčevitim bolovima tokom prvih dana menstruacije - ništa što lek protiv menstrualnih bolova ne može da reši. Međutim, ako su bolovi svakom meseca takvi da ne možete normalno da funkcionišete - ustanete iz kreveta, odete u školu, na fakultet ili posao, a da i ne pominjemo fizičku aktivnost, onda možda imate endometriozu. Ovo se dešava kada se žlezde koje uglavnom rastu unutar materica prošire na na druge regije, kao što su jajnici ili bešika. Jake bolove koji se ponavljaju iz meseca u mesec ne treba da ignorišete jer mogu izazvati ozbiljnije probleme. Obratite se ginekologu za pomoć.

Neredovna menstruacija: 3 stvari koje remete ciklus!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs