Informišite se na vreme

Ovakva menstruacija nije normalna: 3 simptoma koja ne smete da ignorišete!

Iako bi menstruacija trebalo da bude redovna, promene u menstrualnom ciklusu pojava su koju mogu uzrokovati brojni faktori
Medicina
21:04h Autor:
Ovakva menstruacija nije normalna: 3 simptoma koja ne smete da ignorišete!
Foto: Shutterstock

Iako bi menstruacija trebalo da bude redovna, promene u menstrualnom ciklusu normalna su pojava koju mogu uzrokovati brojni faktori poput stresa, dužeg putovanja, viroze i nekih lekova. Međutim, neke simptome ne biste smeli da ignorišete.

1. Neredovna menstruacija

Gotovo svaka žena zna koliko joj traje menstruacija. Iako se kao idealan ciklus navodi onaj od 28 dana, dužina trajanja menstrualnog ciklusa veoma je individualna. Ciklus koji traje između 21 i 45 dana smatra se normalnim, pa bilo kakve promene unutar tog perioda ne bi trebalo smatrati zabrinjavajućim. Međutim, ako su vam menstrualni ciklusi postali kraći od 20 dana ili je pak pauza između dve menstruacije jako velika, takvu informaciju morate podeliti sa svojim ginekologom.

Jedan od glavnih uzroka promena je stres. Ova bolest današnjice uzrokuje nagli pad ili rast hormona što može poremetiti, odnosno pomeriti menstrualni ciklus. Isto tako, ako se novo stanje ponavlja iz meseca u mesec, to mogu biti i pokazatelji nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema poput bolesti štitne žlezde.

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

2. Snažni bolovi i grčevi

Menstrualni bolovi smatraju se normalnom pojavom koju uzrokuju hormonalne promene. One mogu biti aktivirane virozama i bolestima ili pak stresnim životnim promenama. Iako su grčevi tokom menstruacije vrlo česti kod većine žena, snažni i neizdrživi bolovi ne bi smeli da postanu normalna pojava zbog koje svaki mesec ležite u krevetu i pijete tablete protiv bolova, već je o tome potrebno informisati ginekologa.

Istraživanja su zabeležila kako žene koje pate od veoma bolnih menstruacija imaju povišen nivo prostaglandina u sluznici materice odnosno endometriju i u menstrualnom krvarenju delujući na matericu, uzrokuju kontrakcije mišića i krvnih sudova.

Osim ove normalne pojave, snažne bolove i grčeve tokom ciklusa mogu uzrokovati i neke promene u organizmu poput endometrioze, upale karličnih organa, suženje kanalića materice, miomi na materici i velike ciste na jajnicima.

Uzrok raka je kiselost, a izlečenje moguće za nekoliko nedelja: Čudesan recept doktora Koldvela!

3. Obilna menstruacija

Baš poput dužine menstrualnog ciklusa, dužina i nivo krvarenja vrlo je individualna kod žena. Normalnim krvarenjem smatra se ono koje traje između 2 i 7 dana, a snaga krvarenja trebalo bi da bude tolika da je bez problema može upiti veći uložak, odnosno 3 do 6 tampona u jednom danu.

Ako menstruacija postane toliko obilna da je ne možete kontrolisati higijenskim pomagalima (više od 80 ml dnevno), o toj novoj pojavi morate informisati vašeg ginekologa.

Čak polovina obilnih menstruacija uzrokovana je promenama kao što su policistični jajnici, miomi, adenomioza i polipi, ali i neka od opasnijih oboljenja poput karcinoma cerviksa ili tumora koji luče estrogen .

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs