Probajte

Napravite sami mast od gaveza, masti i maslinovog ulja: Prirodni lek za bolove! (RECEPT)

Jesen je vreme kada se gavez vadi iz zemlje a njegov koren se koristi za pripremanje lekovite masti
Medicina
21:10h Autor:
Napravite sami mast od gaveza, masti i maslinovog ulja: Prirodni lek za bolove! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Nije potrebno posebno travarski iskustvo da bi se na nekoj livadi, u jarku ili uz cestu prepoznao gavez lekovita biljka raširena, korišćena i poštovana u celoj Evropi.

Višegodišnja stabiljka karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom stabiljku te ljubičastim i ružičastim cvetovima objesenom prema dole raste zaista svuda. Veoma ju je lako presaditi u svoj vrt na način kao i ren, korenom. Dovoljno je da iskopate koren ili deo korena biljke i presadite ga u svoj vrt. Biljka je višegodišnja, a koliko god duboko kopali koren gotovo da je nemoguće u potpunosti ga izvaditi. Iz preostalog dela na proleće će ponovo izrasti zelena stabiljka.

Osim lekovitosti gavez isplati držati u vrtu zbog listova koji namočeni u vodi (sami ili sa koprivom) postaju vredno biognojivo, a kad ih dodamo kompostište, raspadajući se podižu temperaturu i ubrzavaju proces reciklaže biološkog otpada u kompost.

Lekoviti je deo gaveza njen duboki i račvasti koren, tamnosmeđe do crne boje. Za izradu lekovite masti kopa se oštrom lopatom najesen, u oktobru i novembru, kada sadrži najviše alantoina, materije koja podstiče stvaranje novih ćelija, ubrzava zarastanje rana, obnovu slomljenog koštanog tkiva te tetiva oštećenih kod uganuća i iščašenja, pojačava cirkulaciju. Koren sadrži takođe i visoke koncentracije tanina, koji svojim adstrigantnim svojstvom zaustavlja krvarenje.

Nema kome nije pomogla: Lekovita tinktura od gaveza!

Sastojci:

250 grama sveže iskopanog i očišćenog gavezovog korena, 1 kg svežeg špeka za topljenje masti, 41 kašiku hladno ceđenog nerafiniranog maslinovog ulja, 100 do 150 grama voska

Priprema: Koren gaveza kopa se najesen, u oktobru ili novembru, svakako na mestu koje nije blizu nekom izvoru zagađivanja i prometa. Potrebno je izvaditi oko pola kilograma težine. Dobro ga operite, očistite od oštećenja i rupa, ali nemojte guliti, osušite ga krpom i ostavite na stranu dok pripremate mast.

Kilogram svežeg svinjskog špeka odnosno slanine za topljenje masti narežite na kockice pa stavite u lonac, dodajte malo vode, mešajte da ne zagori. Bitno je da ne dodajete soli. Mast je gotova kad po njoj zaplivaju svjetložuta čvarci. Tada je ocedite, pa u posebnu posudu odvojite 40 do 45 kašika masti, pa ostavite da se malo ohladi.

Dok je još topla u tu mast narendajte priređen koren gaveza, 200 do 250 grama, na oštrom ribežu za krastavce ili zelje. Dakle, u toplu mast trebaju padati što tanji listići korena, a ribamo ih odmah iznad masti kako bismo što je moguće manje bili izloženi vazduhu odnosno oksidaciji. Kad sav koren nariban i potopljen u masti, nastavimo mešati još 15 minuta. Ostavimo pokriveno da odstoji preko noći.

Zovu je najlekovitijom tinkturom sveta: Jedna biljka i rakija, lek za sve bolesti! (RECEPT)

Sutra ponovo stavimo na laganu vatru, zagrejemo tek toliko da se mast otopi, pa skinemo s vatre i mešamo daljnih 10 minuta, pa ocedimo kroz gazu u lonac. Oceđenoj masti dodamo 41 kašiku hladno ceđenog nerafiniranog odnosno ektra maslinovog ulja, pa u smesu dodamo još 100 do 150 grama usitnjenog voska. Držimo na toplom odnosno na laganoj vatri uz stalno mešanje sve dok se vosak otopi, a tada ju prelijemo u porculansku ili vatrostalnu činiju. Prekrijemo je krpom i ostavimo na hladnom da se svi sastojci sjedine i ohlade.

Dobijenu ohlađenu Gavezovu mast punimo drvenom ili keramičkom kašikom u manje posudice, staklene ili plastične, nikako ne metalne.

Napunimo do ivice i dobro potisnemo da unutra ne ostane vazduha, dobro zatvorimo. Rok trajanja ovako dobijene masti je godinu dana.

Iako se u narodnoj medicini gavez mast koristi u nanošenjem direktno na otvorene i teške rane, kod takve primene postoji opasnost stvaranja apscesa, jer se rana na površini zatvori, a unutra je gnoj. Preporučljivije je stoga mazati kožu uz ivice rane.

Čuvajte van domašaja dece i nikako ne koristite Gavezovu mast za unutrašnju upotrebu.

Čudotvorni napitak leči srčane tegobe: Tajna čuvana osam vekova! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs