Saznajte koji su

Truju vas svaki dan: 5 najgorih otrova kojima ste izloženi!

Osećanja utiču na pojedine organe pa nije teško shvatiti kako su tesno povezani sa trovanjem organizma i uništavanjem zdravlja
Medicina
12:12h Autor:
Truju vas svaki dan: 5 najgorih otrova kojima ste izloženi!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ako kažemo da nas osećanja truju, onda to nije samo pesničko izražavanje. Ne verujete? Pročitajte kako osećanja utiču na pojedine organe pa ćete lakše shvatiti kako su tesno povezani sa trovanjem tela.

1. LJUTNJA

Kad smo ljuti, dolazi do zastoja u radu jetre. Odatle potiče izraz "Ide mi na jetru ili ždere mi jetru". Zašto za nešto što nas ljuti, ne kažemo da nam oštećuje bubrege ili pluća? Očigledno viševekovna prirodna mudrost zna isto što zna tradicionalna kineska medicina. Istina je uvek jedna, bez obzira na to da li ste Evropljanin, Indijac ili Kinez. Osećaj ljutnje onemogućava normalan rad jetre koja je izuzetno značajna za čišćenje naše krvi. Ako je jetra blokirana ljutnjom, otrovani smo.

Indijski lek star 5.000 godina: Očistite telo od otrova!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. TUGA

Slično se događa kada osećaj žalosti (tuge) sabotira ispravan rad naših pluća - drugog organa zaduženog za detoksikaciju. Kako dišete kad ste tužni? Da li duboko i opušteno? Ma kakvi - pre bi se moglo reći da tada dišete kao riba - plitko i u grču. Zato nije slučajno što kažemo da "nas je spopala i stisla tuga" ili da osećamo da nas "tuga guši". Tuga neposredno utiče na disanje i debelo crevo i zato, tada dišemo plitko i imamo teškoće sa varenjem - zatvor. Posledica jednog i drugog je da se u telu zadržavaju otrovi koje nismo izbacili disanjem ili stolicom. Krv ne dobija dovoljno kiseonika i u njoj se zadržava previše ugljen dioksida. To nas zakiseljava i sprečava prenos određenih hranljivih materija i, u krajnjem slučaju, čak tera neke stanice da se prilagode delovanju bez kiseonika (tako nastaju ćelije raka).

3. STRAH

I treći organ za detoksikaciju, bubrezi , su pod jakim uticajem osećanja. Bubrezi i mokraćni mehur najviše su pod uticajem straha. Poznajete izjave da se neko "smrzao od straha" ili "probledela od straha" ? To se događa kada se bubrezi, od straha, odjednom skvrče i dođe do zastoja u filtriranju i čišćenju krvi. Posledica toga je poremećaj cirkulacije zbog čega su nam ledene ruke i noge.

Izazov traje 27 dana: Recept sa Kavkaza čisti telo od otrova!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. BRIGA

Brige nas truju neposredno. To osećanje pogađa, prvenstveno, našu probavu - želudac, slezinu i gušterače. Često se čuje da ima neko "grčeve od brige". Činjenica je da su tada probavni organi u grču i ne mogu obaviti svoj zadatak. Zato i najkvalitetnija hrana može postati u telu otrov jer se neispravno prerađuje a počinje i vrenje u probavnom sistemu i zaostajanje hrane u zgrčenim organima. Zato umesto dobro sažvakane, sa kiselinom i enzimima obrađene hrane u naše crevo dolazi poluprobavljena hrana koja predstavlja odličnu podlogu za patogene organizme i njihove otpadne proizvode koji nas ubrzano truju.

5. POHLEPA

A šta je sa pohlepom? Toksičnost pohlepe osećamo u svakodnevnim događajima, kako kod nas, tako i drugde u svetu. Za pohlepne ljude kažemo da su "tvrdog srca" i to je veoma tačan opis. Pohlepa pogađa srce i tanko crevo. Želja za sve većim i većim bogatstvom očituje se aritmijama i nepravilnostima rada srca. Pohlepa uspešno stvara i sva ostala, već spomenuta, osećanja. Ko živi u stalnom strahu, da bi mu mogli nešto oduzeti, da će propasti, ili se opterećuje time kako bi mogao steći još više, veoma brzo počne da doživljava i druge pomenute osećaje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs