Probajte i vi

Tajne ruske narodne medicine: Ove biljke koriste se za lečenje svih bolesti!

Tradicionalni ruski dom ne može se zamisliti bez specijalnog metalnog čajnika u kojem se pripremaju okrepljujući napici ili lekoviti biljni čajevi za ublažavanje mnogobrojnih zdravstvenih tegoba
Medicina
17:50h Autor:
Tajne ruske narodne medicine: Ove biljke koriste se za lečenje svih bolesti!
Foto: Shutterstock

U Rusiji su se fitoterapijom bavili narodni lekari, koji su sakupljali biljke iz neposrednog okruženja, a način njihove obrade i pripreme usmeno se prenosio sa kolena na koleno. Prva zbirka pisanih recepata i saveta o lekovitom bilju datira još iz 16. veka i u njoj se može pročitati izreka "Postoji 77 bolesti i u prirodi se nalazi lek za svaku od njih".

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

Lekovito bilje koristilo se u različitim oblicima, a obično su se pripremali sokovi, eterična ulja, tinkture i melemi. Centralno mesto u svakom domu zauzimao je samovar, specijalni čajnik koji je služio za pripremu blagotvornih napitaka. U Rusiji se najčešće spravljaju vitaminski čajevi koji jačaju organizam, ili lekoviti biljni napici.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1. Aronija - biljka koja je spas za dijabetičare

Lekovita svojstva aronije, biljke koja je opevana u ruskim pesmama, i naučno su potvrđena, a njen sok se, pre svega, preporučuje dijabetičarima, ali i za poboljšanje probave, podsticanje rada želuca i creva, te u slučaju gastritisa i čira. Plod aronije povoljno utiče na respiratorni i kardiovaskularni sistem i jača zidove krvnih sudova. Redovno konzumiranje aronije jača imunitet i sprečava infekcije.

2. Dunja leči dijareju

Od davnina se mirisni žuti plodovi upotrebljavaju u lečenju stomačnih tegoba, a pre svega za zaustavljanje dijareje. Osim toga, semenke dunje odlično su sredstvo protiv kašlja i hroničnih respiratornih tegoba. Od svežih plodova priprema se ekstrakt koji obiluje gvožđem, pa se koristi u slučaju malokrvnosti. Kuvana dunja upotrebljava se u lečenju bolesti jetre.

Horoskop po ciganskim kartama: Ribe očekuje svadba, Rakovima preti bolest!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Mirođija protiv hipertenzije

Ova začinska biljka upotrebljava se širom Rusije, a osim što daje specifičan ukus jelima, poznata su i njena lekovita svojstva. Infuzija od mirođije koristi se u početnom stadijumu hipertenzije, jer snižava krvni pritisak, proširuje krvne sudove, poboljšava rad srca i podstiče mokrenje. Napitak od ploda ove biljke poboljšava apetit, ali je i dobar sedativ pa se koristi u slučaju nesanice, a njegovo konzumiranje savetuje se dojiljama jer podstiče lučenje mleka. Takođe, seme ove začinske biljke sprečava nadimanje.

Kašiku sitno iseckane mirođije preliti sa 2 dl prokuvane vode i ostaviti da odstoji jedan sat. Procediti i piti u gutljajima tokom dana.

Lek za mnoge bolesti: Za ovu biljku kažu da daruje besmrtnost! (VIDEO)

4. Detelina ublažava kašalj

Ova biljka se u drevnoj ruskoj fitoterapiji koristila u slučaju prehlade, hroničnog kašlja, bronhitisa i bronhijalne astme. Takođe, napici od deteline ublažavaju bolove u zglobovima.

Preliti kašiku sitno iseckane deteline sa 2 dl vruće vode i ostaviti da odstoji jedan sat. Procediti i piti 3-4 puta dnevno. Uvek konzumirati sveže pripremljen čaj.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Breza - izvrstan diuretik

U ruskoj fitoterapiji koriste se pupoljci, mladi listovi i sok breze, a preparati od ove biljke pokazali su se vrlo efikasnim u slučaju gastritisa, čira na želucu i reumatizma. List breze poznat je i kao odličan diuretik, a uz to reguliše metabolizam i olakšava menstrualne tegobe. U narodnoj medicini veoma je popularan sok od ove biljke koji takođe podstiče izbacivanje viška vode iz organizma, a preporučuje se i u slučaju gihta, otoka i oboljenja bronhija i pluća.

Preliti kašiku pupoljaka breze sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, a potom procediti. Piti 4 puta dnevno, 30 minuta pre jela, uvek sveže pripremljen čaj.

Indijski lek star 5.000 godina: Očistite telo od otrova!

6. Bor olakšava reumatske bolove

U Rusiji se od davnina za lečenje disajnih tegoba koriste pupoljci bora od kojih se priprema čaj ili se od njih pravi rastvor za inhalaciju. Pored toga, koriste se i za smirivanje napetosti i ublažavanje kožnih oboljenja i reumatskih bolova.

Sipati u veći lonac 500 g pupoljaka bora, pa ih preliti sa 5 l vode i kuvati 30 minuta. Procediti i sipati u vodu za kupanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs