Obratite pažnju

Svakodnevne stvari koje vaša vagina ne podnosi: Možda ih niste ni svesni!

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu da ugrožavaju zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni. Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba da miriše poput ruže
Medicina
19:58h Autor:
Svakodnevne stvari koje vaša vagina ne podnosi: Možda ih niste ni svesni!
Foto: Shutterstock

Zaboravite dijamante, pse i torbice, vagina je zaista najbolja prijateljica svake žene, odnosno nešto na šta ipak treba više da pazimo. Za zdravlje svakog organa važno je da živimo što prirodnije - odnosno da ne ugrožavamo prirodnu ravnotežu raznim hemikalijama i postupcima, piše Elite Daily.

Svaka žena treba da zna: 4 zakona za letnju higijenu bikini zone!

Postoje neke svakodnevne stvari i navike koje mogu da ugrožavaju zdravlje, a da toga uopšte nismo svesni. Najčešća je preterivanje u higijeni, odnosno očekivanje da vagina može i treba da miriše poput ruže.

Najbolja je samo voda

Najveći je mit kako vaginu treba da peremo raznim šamponima jer se tako doprinosi higijeni i boljem mirisu. Stručnjaci tvrde da je to potpuno pogrešno, zbog nešto kiselijeg pH i sluzikože. Sve što narušava prirodnu kiselost može da bude uzrok upale, gljivica i sličnog. Za pranje je najbolja obična voda.

Vagina pre i posle porođaja: Koliko se širi i kako menja izgled?

Dnevni ulošci i tamponi su uzrok infekcija

Kozmetičke potrepštine za žene danas dolaze u svim oblicima i veličinama, a proizvođači zadovoljno trljaju ruke zaradom na proizvodima koji se nameću kao "nužni". Realnost je da je većina takvih stvari nepotrebna, pa će tako svaki ginekolog reći pacijentkinji da stalno nošenje dnevnih tankih uložaka, kao i redovno korišćenje tampona kod menstruacije nije dobro. Naime, to ne omogućava "protok vazduha" i pogoduje razmnožavanju bakterija i nastanku upala.

Uske farmerke pogoduju razvoju gljivica

Još jedna stvar koja ne omogućuje vagini da "diše" su uske farmerke. Generalno, bolje je da birate odeću koja je šireg kroja. Još jedna stvar koja nije dobra za žensko zdravlje su veštački materijali, poput elastina ili sintetičkih gaćica, koje zarobljavaju prirodne izlučevine vagine. Najbolji izbor je uvek pamuk.

Svrab u intimnom delu: Ginekolog otkriva uzroke i pravilno lečenje!

Vlažno, ali ne onako kako bi trebalo

Vagina je po svojoj prirodi vlažna, a količina "vlage" zavisi od perioda ciklusa, kao i od stanja seksualne uzbuđenosti. Leti je žensko zdravlje ugroženo ne zbog morske vode ili vode u bazenu, jer je pH vagine prirodna barijera od stranih tečnosti, već zbog kupaćih kostima koji onemogućuju normalno sušenje i stvaraju vlažnu u toplu okolinu. Zbog toga leti često nastaju gljivične i vaginalne infekcije, svrab, peckanje...

Probiotici su saveznici vagine

Izbegavanje mlečnih proizvoda, poput jogurta, je velika greška ako ste žena. Naime, dobre bakterije u jogurtu, kefiru ili kiselom mlekom su najbolji prirodni saveznik zdravog i uravnoteženog bakterijskog statusa u vagini. Njihove doze treba da pojačate ako ste na terapiji antibioticima.

6 najvećih laži o vagini: Svi smo poverovali u njih!

Pažljivo s deterdžentom i omekšivačem

Sredstva za pranje odeće često su bogata brojnim hemijskim materijama čiji je zadatak prijatan miris, ali ne i vaginalno zdravlje. One mogu da iritiraju genitalno područje, pa je najbolje da birate hipoalergenska sredstva za pranje bez mirisa za osetljivu kožu, a njima obavezno perite donji veš.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs