Vredi probati

Mentalno zdravlje: Izlečite anksioznost umom!

Nastavite da radite sa svojim zabrinutim mislima na ovaj način onoliko dugo koliko ste sami odredili. Rad na osvešćivanju može biti izazovan i naporan, tako da je najbolje da u početku radite u kraćim periodima
Medicina 30.03.2015. - 15:59h Autor: B92
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi pate od anksioznosti, stanja pokrenutog osećajem teskobe i brige. Za lečenje ovih simptoma neki psiholozi koriste svesnost, tj. osvešćivanje trenutka, terapiju koja ima koren u budističkoj meditaciji.

 

Evo kako osvešćivanje može da pomogne, piše u svojoj knjizi „The Mindful Manifesto” dr Džonti Hiversedž:

 

- Pre nego što usmerite um ka anksioznisti kroz koju prolazite, koncentrišite se na disanje - osetite kako vam vazduh lagano struji kroz nozdrve, spušta se niz grlo i u pluća. Osetite otkucaje srca i zamislite kako ono pumpa krv sa kiseonikom kroz vaše telo. Nastavite tako sve dok ne budete spremni za meditaciju.

 

Budite im od pomoći: 5 najboljih rečenica koje anksiozna osoba želi da čuje kada joj je teško!

 

- Preusmerite sada svoju pažnju na uznemirene misli. Koje misli su prisutne u vašem umu u ovom trenutku? Da li ih je mnoštvo i kreću se brzo ili se svaka zadržava? Razmotrite te misli objektivno, nemojte reagovati emotivno na njih.

 

- Postoji mit da, kada meditirate, treba da imate „prazan” um. Ali misli nisu neprijatelj i pokušavanje da h zaustavite samo će dovesti do dalje borbe u vama. Tretirajte misli tokom meditacije kao da vam svira radio u pozadini - možete ga čuti, ali vaša pažnja usmerena je na nešto drugo. U stanju svesnosti vi obraćate pažnju na činjencu da imate misli ali ne slušate šta one imaju da vam kažu. Pokušajte da misao ne karakterišete kao „dobru” ili „lošu”. Negujte stav staloženosti bez obzira šta se dešava u vašem umu. Posmatrajte svoje misli sa radoznalošću i nežnošću i samim tim ćete ih lakše podneti.

 

Kim Besindžer otkrila svoje najstrašnije iskustvo: Plakala sam, tresla se, nisam izlazila iz kuće!

 

- Kad god primetite da vam um luta, prepoznajte da je „skrenuo” i nežno vratite pažnu ka posmatranju misli.

 

Nastavite da radite sa svojim zabrinutim mislima na ovaj način onoliko dugo koliko ste sami odredili. Rad na osvešćivanju može biti izazovan i naporan, tako da je najbolje da u početku radite u kraćim periodima.

 

Možda će vam se na početku malo vrteti u glavi ili ćete se osećati ošamućeno jer ste odjednom prestali da se vrtite u krug. U mirnoći meditacije može da izgleda čak i da imate više misli nego obično, ali to nije slučaj: vi ste samo svesniji njihovog postojanja.

 

Što više vežbate to će se vaš um lakše izboriti sa brigama na način koji ne izaziva toliku paniku.

 

Istraživanje pokazalo: Koliko sati dnevno smemo da budemo sami?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...