Imate li i vi tu naviku?

60 godina pucketao prste samo na jednoj ruci: Evo rezultata eksperimenta!

Uvrežen je mit da pucketanje prstiju uzrokuje artritis. Jedan doktor odlučio je da na ličnom primeru pokaže da li ima istine u tome
Medicina 24.03.2015. - 18:34h Autor: haber.ba
Foto: Thinkstock

Mnogi ne znaju šta čine svojim zglobovima kada "pucketaju" prste. U vezi sa ovom navikom, uvrežen je mit da ona uzrokuje artritis, ali da li je u pitanju više od toga i ima li razloga za zabrinutost?

 

"Pucketanje" zglobovima na rukama ne dovodi do nastanka artritisa. Brojne studije pokazale su da nema povezanosti. Možda ima nekih kojima to uzrokuje slabiji stisak šake, otok ili natečenost, ali je to zanemarivo.

 

Bolovi u zglobovima kao rukom odnešeni: Recept za lek naših baka!

 

Jedan doktor napravio je eksperiment.  60 godina je pucketao zglobovima na jednoj ruci, a na drugoj nije i nije bilo nikakve razlike, odnosno, nije se ništa dogodilo.

 

Jedina veza je što kod artritisa dolazi do oštećenja tkiva. Dolazi do otoka i kod nekih ljudi može da se čuje pucketanje u zglobovima. Nastanak mita možda može da se poveže s tim, ali kaže se da "pucketanje" zglobovima ustvari najviše smeta onima koji slušaju.

 

Izgled noktiju otkriva vaše zdravlje: Žutu boju izaziva infekcija, a bele pruge oboljenje bubrega!

 

A šta se zapravo dešava kada pucketamo prste? U zglobu se nalazi sinovijalna tečnost koja služi da se kosti ne trljaju jedna o drugu. Kada savijemo ili povučemo prst, povećava se prostor između kostiju i stvara se negativni pritisak. Iz sinovijalne tečnosti se ispušta azot i monoksid i stvaraju se mehurići gasa koji pucaju. Oni nemaju nikakav uticaj.

 

Ima jako mnogo vrsta artritisa, a do nastanka bolesti dolazi zbog genetske predispozicije, prethodnih povreda zgloba, teškog fizičkog rada i drugog.

 

Hiromantija: Saznajte kako prsti odaju vaš karakter!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...