Dobra vest

Kafa smanjuje rizik od najopasnije vrste raka kože: Uživajte u šoljici ovog toplog napitka!

Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, u periodu od 10 godina, pokazalo je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma
Medicina 22.01.2015. - 09:43h Autor: Nezavisne novine
Foto: Shutterstock

Američko istraživanje je pokazalo da konzumiranje kafe smanjuje rizik od nastanka raka kože, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Istraživanje sprovedeno nad 450.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u periodu od 10 godina, pokazalo je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma.

 

7 primena kofeina u službi lepote: Vraća svežinu licu, eliminiše celulit, obnavlja kosu!

 

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Najčešće se javlja na koži, no može nastati i na svim drugim delovima tela u kojima se nalaze melanociti.

 

Rešite se celulita: Najjeftinije i efikasne obloge od kafe i čokolade

 

Na početku istraživanja osobe prosečne starosne dobi od 63 godine, na kojima je vršeno istraživanje, bile su zdrave, dok je njih 3.000 tokom narednih 10 godina obolelo od raka kože. Naučnici su utvrdili da je kod osoba koje svaki dan redovno piju šoljicu kafe manji rizik od obolevanja od raka kože.

 

Isto istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje dnevno piju četiri šoljice kafe za 20 posto manji rizik od obolevanja od raka kože.

 

Ipak, naučnici upozoravaju da bi više od četiri šoljice kafe dnevno moglo izazvati rast krvnog pritiska.

 

Rezultati pomenutog istraživanja su objavljeni u magazinu "Journal of the National Cancer Institute".

 

U kakvom je stanju vaš mozak, koje vam bolesti prete: Stanite na jednu nogu i proverite!

 

Smatra se da kofein u kafi pomaže u zaštiti zdravih ćelija, ali i sprečava odumiranje ćelija oštećenih ultravioletnim zracima. Ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje kafe može da pomogne u smanjenju oboljenja kao što su moždani udar, dijabetes i rak jetre.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...