VODITE RAČUNA

OVO SU SIGNALI DA JE TELO NAPAO NAJZLOĆUDNIJI RAK: Ako primetite ove promene na telu, obavezno se javite lekaru!

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu lekari, a ključni su za uspešno izlečenje

Medicina
18:14h Autor:
OVO SU SIGNALI DA JE TELO NAPAO NAJZLOĆUDNIJI RAK: Ako primetite ove promene na telu, obavezno se javite lekaru!
Foto: Shuterstock

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu lekari, a ključni su za uspešno izlečenje.

Rak kože uključuje melanom, bazocelularni i skvamocelularni karcinom kože. Bazocelularni i skvamocelularni karcinomi uspešno reaguju na tretman.

Melanom je invazivniji i opasniji oblik karcioma i lečenje zavisi od njegovog otkrivanja u ranom stadijumu.

Ranim otkrivanjem uspešno se leči devet od 10 karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale delove tela. Na najčešća pitanja u vezi raka kože odgovara dermatolog, dr Dubravka Đerić.

Ko je u većem riziku za dobijanje melanoma?

Rizik za dobijanje melanoma je visok u sledećim slučajevima:

  • Ljudi svetlije puti
  • Pojava pega nakon sunčanja
  • Svetla kosa i oči
  • Više od 50 mladeža na telu
  • Mladeži koji su neobičnog izgleda
  • Opekotine od sunca
  • Genetske predispozicije
  • Opekotine od sunca u detinjstvu
  • Vreme koje je provedeno na suncu bez zaštite
  • Upotreba solarijuma

Kako izgleda melanom?

Melanomi su najčešće braon ili crne boje. Mogu biti i u boji kože, roze, crveni, ljubičasti, beli ili plavi. Prvi znaci nastanka melanoma su promena veličine ili boje na postojećem mladežu ili pojava novog mladeža.

Kod 30% obolelih od melanoma kože, tumor se javlja u već postojećem mladežu. Kod 70 % pacijenata se melanom javlja na prethodo neizmenjenoj koži.

Češće se javlja kod žena. Ukoliko se melanom dijagnostikuje na vreme i sa lečenjem se krene blagovremeno - gotovo je uvek izlečiv. U suprotnom, širi se na druge delove tela gde postaje težak za lečenje, najčešće sa fatalnim ishodom.

Osip, Svrab, Koža
foto: Shutterstock

Koji su simptomi?

  • Mladež nepravlinih ivica
  • Mladež koji je asimetričan
  • Mladež izmenjenih boja
  • Mladež veći od 6 mm
  • Pigmentovana ili nepigmentovana promena na koži koja se brzo menja i raste

Kada je pravi trenutak da se ode na pregled kod dermatologa?

Dermatolog sa 22 godine iskustva u estetskoj dermatologiji, dr Dubravka Đerić, savetuje da se pregled obavlja preventivno i pre prvih vidljivih promena na koži. Fotofinder aparat je namenjen praćenju mladeža i ostalih promena na koži pacijenata svih uzrasta. Ukoliko pacijenti uoče bilo kakve promene, potrebno je da što pre dođu kod lekara.

Kako se dijagnostikuje rani melanom?

Jedina adekvatna metoda za rano otkrivanje melanoma je digitalna dermoskopija sa mapiranjem celog tela - Fotofinder aparatom. Ovaj aparat poseduje jedini sistem koji omogućava polarizujuće fotografije celog tela za još detaljnije snimanje. Sistem automatski označava novonastale lezije, kao i promene na postojećim. Pregled traje 5 minuta. Na pregled mogu otići svi, a naročito se preporučuje ljudima sa velikim brojem displastičnih nevusa (mladeža) i onima koji su već imali melanome. Lečenje ovog raka kože se mora sprovesti hiruškim putem. Pregled je koristan i u daljem planiranju operacije melanoma.

Pregled Fotofinder aparatom je dostupan u ordinaciji dr Dubravke Đerić. Zakažite svoj termin ili se dodatno informišite pozivom na broj 063/687 /460.

Pored ovog načina dijagnostikovanja, veliki značaj ima i samopregled, koji se postiže edukacijom građana o ABCDE karakteristikama melanoma. Definitivna dijagnoza melanoma se postavlja patohistološkom verifikacijom. Operacija podrazumeva široku eksciziju, kako bi tumor u potpunosti uklonili i prevenirali svaku mogućnost ponovne pojave tumora na istom mestu.

Da li je moguće izlečiti melanom?

Melanom je izlečiv. Samo lečenje zavisi od stepena proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja (stadijuma bolesti). Najuspešnije lečenje je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma uz histopatološku analizu (pregled tkiva pod mikroskopom). Svaka promena na mladežu može biti melanom, stoga je neophodan pregled lekara.

Formula za potpuno izlečenje jesto blagovremeno uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne sme odlagati, jer to znači metastaziranje karcinoma. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge delove tela putem limfnog sistema ili krvi.

Prevencija i kako se sačuvati

Dr Dubravka Đerić smatra da je odlazak na pregled najbolji vid prevencije. Time se skraćuje vreme lečenja (ukoliko je do pojave melanoma došlo) i bitno poboljšava kvalitet života. Takođe, u svrhe prevencije, važno je sledeće:

  • Redovno radite samopregled.
  • Zaštita od ultravioletnog zračenja je najvažniji deo prevencija karcinoma. Savetuje se upotreba krema sa SPF faktorom 15+.
  • Izbegavajte boravak na suncu kada je zračenje najjače (10h-16h).
  • Ne koristite solarijum.

Koliko često je potrebno ići na pregled?

Dr Dubravka Đerić: Kada pacijent dođe na 1. pregled kod dermatologa, tada se može dati odgovor na ovo pitanje. Stvar je individualna za svakoga, nekome je potrebno da dođe više puta godišnje, dok se pacijentima koji nemaju nikakvih problema savetuje nešto ređi dolazak (najčešće jednom u 6 meseci).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs