Korisno znati

Pouzdani znaci ovulacije: Promene na telu za vreme plodnih dana!

Ovaj period uglavnom nastupa oko četrnaestog dana ciklusa i tada je žena plodna, a do trudnoće može doći i ako je žena imala nezaštićene polne odnose 4-5 dana pre ovulacije jer spermatozoidi toliko mogu da prežive
Medicina 27.05.2014. - 15:13h Autor: Yumama.com
Foto: Thinkstock

Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa kada dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije. Jajna ćelija, potom, putuje jajovodom i stiže do materice, gde može biti oplođena, piše Yumama.com.

 

Ovaj period uglavnom nastupa oko četrnaestog dana ciklusa i tada je žena plodna, a do trudnoće može doći i ako je žena imala nezaštićene polne odnose 4-5 dana pre ovulacije jer spermatozoidi toliko mogu da prežive. Ipak, veliki broj žena još uvek ne ume da prepozna svoje „plodne dane“ na osnovu promena kroz koje telo prolazi. Te promene su najbolji pokazatelj verovatnoće da će doći do začeća, zbog čega je važno da sve žene saznaju načine da otkriju da li je nastupio period ovulacije.

 

OVDE pročitajte šta sve ženama padne na pamet za vreme i pre menstruacije.

 

Ovulacijski bol

Postoje žene koje osećaju bol u predelu donjeg stomaka u danima kada u njihovom telu nastupa ovulacija. To je slučaj s oko dvadeset proceanta pripadnica nežnijeg pola, a pored blagog bola, znak ovulacije može biti i pritisak u dnu stomaka u trajanju svega nekoliko minuta. Ipak, veći je broj žena koje ne osećaju slične promene tokom ovulacije.

 

OVDE pročitajte kada je pravo vreme za rađanje.

 

Paprasta struktura pljuvačke
Verovali ili ne, izgled pljuvačke tokom ovulacije se menja. Naime, ukoliko se u ovim danima posmatra osušeni uzorak pljuvačke, mikroskop će pokazati sliku koja liči na lišće paprati ili smrznuto staklo, a za ovo je poslednjih godina osmišljeno više linija proizvoda koje uključuju male kućne mikroskope pomoću kojih svaka žena može sama utvrditi da li je ovulacija nastupila.

 

Bazalna temperatura
Merenje bazalne temperature je jedan od pouzdanijih znakova ovulacije. Temperatura se povećava za 0,3 do 1 °C, zato što se telo priprema za začeće i proizvodi progesteron. Ipak, nije svaka promena temperature pokazatelj ovulacije, zbog čega je neophodno meriti je svaki dan.

 

Cervikalna sluz
Kao posledica promena nivoa estrogena u organizmu, tokom ovulacije dolazi i do promena u količini i strukturi cervikalne sluzi. Za testiranje vaginalnog iscetka (cervikalne sluzi) neophodno je da sluz koju je vagina izlučila obrišete toalet-papirom, uzmete je kažiprstom i palcem i pokušate da je razvučete. Na početku ciklusa, sluz je suva, mutna, lepljiva i ima je malo, a da je ovulacija nastupila znaćete ako je sluz vlažna, belja, lepljivija i ako lako puca između prstiju.

 

OVDE pogledajte reakciju trudnice na vest da čeka blizance.

 

Grlić materice
Ova metoda utvrđivanja ovulacije smatra se sekundarnom i usko je povezana s promenama cervikalne sluzi, a predstavlja posledicu promene nivoa estrogena. Po završetku menstruacije, naime, grlić materice je čvrst i suv na dodir, a kada nastupi ovulacija – postaje mekši i vlažniji.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...