Ne zanemarujte ih

Prepoznajte znakove šuge: Intenzivan svrab noću, osip na većoj površini tela

Ako ste zaraženi po prvi put, možda nećete imati simptome u prvih 2 do 6 nedelja. Međutim, ako ste i pre imali problema sa ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti veoma brzo, posle samo dva dana. Obavezno posetite lekara
Medicina
20:34h Autor:
Foto: Shutterstok

Kada se spomenu zarazne bolesti, većini će pasti na pamet neprijatna zarazna infekcija kože uzrokovana gnjidom “Sarcoptes scabiei”, u narodu poznatija kao šuga. Manifestuje se kroz uporan svrab i osip koji se lako uočava na koži, piše Lisa.rs.

 

Prepoznajte simptome šuge

 

Ako ste zaraženi po prvi put, možda nećete imati simptome u prvih 2 do 6 nedelja. Međutim, ako ste i pre imali problema sa ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti veoma brzo, posle samo dva dana. Najčešći simptom šuge je intezivan svrab (naročito noću) i osip koji zahvata veću površinu tela.

 

OVDE saznajte sve što treba da znate o higijeni i pripremi hrane nakon poplavnog talasa.

 

Pogledajte sive, braon ili crvene linije na svojoj koži

 

Ove linije koje uočavate na koži će pokazati tunele koji grinje ukopavaju ispod vaše kože. Linije će biti uočljivije na mekšoj koži, nego na grubljoj. Međutim, ako se često češete i stvore se ogrebotine ili kraste na koži, svrab vas može sprečiti da vidite tunele. Ova bolest je zarazna jer je dovoljan telesni kontakt da bi se infekcija prenela.

 

Šuga se prenosi dužim direktnim koža sa kožom kontaktom sa infestiranom osobom (najčešće spavanjem), ili deljenjem garderobe, peškira ili posteljine. Najčešće se prenosi na članove porodice i seksualne partnere.

 

Potražite dokaze i na drugim mestima

 

Najčešća mesta na telu gde napadaju grinje su: zglobovi, laktovi, kolena, pazuh, bradavice, lopatice, grudi, struk, urogenitalna oblast, tvrda tkanica između prstiju.

 

OVDE saznajte kako da sačuvate zdravlje tokom i nakon poplava.

 

Proverite temeljno odojčad i malu decu

 

Ako vaša deca krenu preterano da se češu po telu ili mislite da ima potencijalnog rizika da se zaraze obavezno im temeljno pregledajte telo. Najčešća mesta infekcije za bebu ili malu decu su dlanovi ruku, tabani, glava, lice ili vrat.

 

Obavezno posetite lekara

 

Ukoliko primetite prve simptome ove zarazne kožne bolesti, odmah se uputite lekaru. Ako vam stručno lice potvrdi da je to u pitanju, izolacija je najbolji način da zaštite osobe u vašoj okolini.

 

A kako se pravilno peru ruke saznajte OVDE.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...