Spremite se za leto na vreme

4 kobne greške tokom izlaganja suncu: Prilagođavanje kože i očiju, odgovarajući preparati i hrana

Poslednjih godina sve više se govori o štetnosti sunca, nego o njegovim pozitivnim uticajima na zdravlje. Za to je zaslužan pogrešan odnos prema suncu, ali uz male korekcije lekovita moć može da se povrati
Medicina
21:18h
4 kobne greške tokom izlaganja suncu: Prilagođavanje kože i očiju, odgovarajući preparati i hrana
Foto: Thinkstock

Sunce ima isceljujuća svojstva i odgovorno je za održavanje života na našoj planeti. Međutim, poslednjih godina sve više se govori o njegovoj štetnosti, nego o pozitivnim uticajima na zdravlje. Za to je zaslužan pogrešan odnos prema suncu, ali uz male korekcije lekovita moć može da se povrati.

Prilagođavanje i izlaganje

Postoji tendencija da se previše izlažemo suncu, a rezultat su neretko opekotine. Da biste se prilagodili suncu na vreme, počnite sa blagim sunčanjem u proleće kako biste postepeno stvorili zaštitni sloj. Melanin, pigment koji je odgovoran za boju kože, a koji se proizvodi tokom proleća, sprečava opekotine od sunca tokom leta. To je biološki mehanizam sa foto-zaštitu namenjen isključivo za održavanje čovekovog zdravog odnosa sa suncem.

Melanin u koži transformiše 99,9% apsorbovanih UV zraka u toplotu koja se lako rasipa, čime se efikasno izbegava oštećenje od zračenja koje narušava zdravlje ćelija. Najbolje vreme za sunčenje je rano ujutru do podneva. Izložite suncu ruke i noge, i to bez kreme za sunce barem 15 do 45 minuta. Koristite toplotu i boju kože kao vodič kada treba da se sklonite i pokrijete.

Koje su dobrobiti sunčevih zraka saznajte OVDE.

Loša strana preparata za sunčanje

Ne samo da veštački preparati efikasno blokiraju lekovite efekte sunca, oni se takođe upijaju i "prže" unutar kože, stvarajući čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Veštački preparati stvaraju lažan osećaj sigurnosti tako što onemogućavaju "sistem" kože koji rano detektuje opekotine i koji upozorava na neposrednu opasnost. To dovodi do preteranog izlaganja UV zračenju što uništava prednosti sunca i stvara druge zdravstvene probleme.

Koja ulja nikako ne smemo da koristimo na plaži pročitajte OVDE.

Kreme za sunčanje blokiraju UVB zrake koji su neophodni za pravilnu proizvodnju vitamina D. Interakcija sunčevih zraka sa kožom aktivira proizvodnju vitamina D. Razmislite o upotrebi netoksičnih preparata ili prirodnih, organskih ulja tokom malo dužeg izlaganja suncu, kada je neophodno da zaštitite kožu.

Kako da smršate pomoću jutarnjeg sunca saznajte OVDE.

Preterana upotreba naočara za sunce

Naočare za sunce su sada postale uglavnom modni detalj, ali zdravstvene posledice toga su zabrinjavajuće. Očima takođe treba sunčeva svetlost, s obzirom da su najdirektniji vid komunikacije sa mozgom, a zdravlje i raspoloženje ljudi zavise od toga.

Kada mrežnjača prima pun spektar svetlosnih zraka, to se u mozgu kodira i pokreće proizvodnju hormona i neurohemikalija koje ljude čine srećnima i zdravima. Sočivo na zadnjem delu oka koji stimuliše bioritam u hipotalamusu i pinealnoj žlezdi, upija plavi deo svetlosnog spektra. Zauzvrat, ovo proizvodi i oslobađa melatonin, hormon koji reguliše cirkadijanski ritam (ciklus spavanja). Takođe jača imunitet i antioksidant protiv starenja koji štiti DNK i odlaže degeneraciju nerava. Nošenje naočara ili boravak u zatvorenom blokira prijem plavog svetla i narušava imuni sistem i noćnu dozu melatonina. Zato treba da koristite naočare za sunce umereno, tokom najintenzivnijeg sunca.

OVDE pročitajte kako na zdravlje očiju povoljno utiče mladi luk.

Pogrešan odabir hrane

Antioksidansi u hrani koja se konzumira takođe imaju odlučujući uticaj na šanse za dobijanje opekotina od sunca. Sunčevi zraci oštećuju kožu kroz slobodne radikale, koji su odgovorni za prerano starenje i neke vrste raka. Suzbijanje ovih slobodnih radikala antioksidansima je važno u sprečavanju oštećenja kao što su opekotine i srodne bolesti. Ishrana bogata antioksidansima u proizvodima, biljkama i dodacima hrani koji su uzgajani na suncu je najbolji oblik unutrašnje zaštite od štetnog uticaja sunca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs