Šta učiniti kada pokupite krpelja

Krpelj kao trofej sa izleta: Rešite ga se na bezbedan način!

Ukoliko ste sa izleta doneli trofej u obliku krpelja, evo bezbednog načina da ga skinete sa svoje kože
Medicina
03:26h Autor:
Krpelj kao trofej sa izleta: Rešite ga se na bezbedan način!
Foto: Shutterstok

Krpelji mogu da prenesu Lajmsku bolest i zbog toga ih treba što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom.

Osim toga, treba obratiti pažnju i na to da li imate temperaturu, crvenilo na koži, da li osećate malaksalost, imate probleme sa spavanjem. U tom slučaju se obavezno obratite lekaru.

Kod lekara možete da odete i ako ne želite da sami vadite krpelja, što se, zapravo i ne preporučuje. Uvek je bolje da to uradi stručno lice.

Potrebno je koristiti "oštru" pincetu koja se postavi što bliže koži, zapravo mestu na kojem se nalazi krpelj, koji nikako ne smete pritiskati, gnječiti ili kidati. Kada se krpelj odstrani, mesto uboda treba dezinfikovati.

Ukoliko je bio zaražen, simptomi se javljaju brzo, ali ima slučajeva da su se naznake bolesti pojavile i do mesec dana kasnije.

Ukoliko se na mestu uboda pojavi bubuljica i prstenasto crvenilo, odmah se obratite lekaru jer je to siguran znak početne faze bolesti. Zato, kada se iz boravka u priride vratite kući, obavezno dobro pregledajte celu kožu, naročito mesta "pregiba" - kolena, prepone, ispod pazuha, ispod grudi.

Krpelji su sitni beskičmenjaci, paraziti koji piju krv svog domaćina i mogu se naći u svim krajevima sveta. Predstavljaju veoma opasne prenosnike zaraznih bolesti od kojih neke mogu imati i fatalan ishod.

Mere predostrožnosti su korišćenje, neposredno pre odlaska u prirodu, preparata protiv krpelja koji se prodaju u apotekama. Takođe, mogu od krpelja vas mogu zaštiti i duge nigavice i rukavi, kape i šeširi, obuća koja pokriva celo stopalo.

OVDE pročitajte kakvo ponašanje je nedopustivo na kraju prvomajskog izleta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs