Korisno znati

Obratite pažnju: Neočekivane menstrualne promene!

Promena nivoa estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa mogu uticati na vaše razmišljanje
Medicina
22:08h Autor:
Obratite pažnju: Neočekivane menstrualne promene!
Foto: Shutterstok

Vaš ciklus može prouzrokovati još neke promene, osim bolova stomaku, pi[e Cosmopolitan.rs.

GlavoboljaSkloniji ste glavoboljama i migrenama zbog vašeg nivoa estrogena koji je vrlo nizak za vreme ciklusa, a on utiče na „hemijski“ balans u mozgu. Ako uzimate lekove protiv bolova i oni ne pomažu, razmotrite da pređete na antibebi pilule, koje nivo estrogena održavaju jednakim ceo mesec.

Nespretne steNije ništa neobično ako uhvatite sebe kako grešite kod prostih stvari. Neke studije o atletičarkama su pokazale da one svoje treninge sprovode usporenijim tempom za vreme ciklusa. Takođe, dokazano je da su žene u ovom periodu pomalo čudne. Objašnjenje: naduveni ste, i to vas čini nestabilnim, to jest motorika kretanja je otežana.

ZbunjenostUobičajeno je da se osećate malo konfuzno neposredno pred menstruaciju. Iako studije nisu ustanovile zašto se to dešava, objašnjenje može biti u promeni nivoa estrogena i progesterona, koji mogu uticati na vaše razmišljanje.

Suve očiMnoge žene kažu da su im oči „nemirne“ i ne vlaže kao uobičajeno. Još jednom možete okriviti stanje estrogena: hormoni pomažu da se reguliše vlažnost tela.

OVDE pročitajte devet razloga za neredovnu menstruaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs