medicinsko čudo

Ima 43 godine i najstarija je osoba koja boluje od sindroma ubrzanog starenja: Živim punim plućima dok mogu! (FOTO)

Lekari ističu kako je medicinsko čudo s obzirom na to da je doživela 43 godine, a ovaj poremećaj rezultira preuranjenom smrću

Medicina
12:35h Autor:
Ima 43 godine i najstarija je osoba koja boluje od sindroma ubrzanog starenja: Živim punim plućima dok mogu! (FOTO)
Foto: PrintscreenIFejsbuk/Tiff M Wedekind

Tifani Vedeking boluje od progerije -retkog sindroma ubrzanog starenja, jednoj od najređih bolesti na svetu.

Ovaj progresivni genetski poremećaj koju uzrokuje mutacijski gen koji deca nasleđuju od roditelja Tifani je dijagostifikovana u kasnim 20-im, što znači da je do tada živela sa ovim sindromom a da nije ni znala.

Ona i njen brat Čad dobili su dijagnozu u isto vreme, saznavši da su je nasledili od majke. On je preminuo od komplikacija 2012. godine u 39. godini.

Osim ubrzanog starenja njeni simptomi uključuju i nizak rast- visoka je samo 134. cm. Takođe, ima uže lice i tanke usne.

Life is but a dream..we make it what it is..❤️ #inspire #create #repeat #life #dreammaker

Posted by Tiff M Wedekind on Среда, 05. август 2020.

" Kad sam odrastala, shvatila sam da se razvijam drugačije od ostalih devojaka koje su mi bile prijateljice. To nije uticalo na mene jer sam mogla da radim stvari koje želim. Kad je kosa počela da mi opada i kad sam u ranim dvadesetim izgubila zube, moj lekar se zabrinuo. Međutim, za progeriju smo saznali tek kad je moj brat želeo da dobije dete pa je otišao na genetsko testiranje", objašnjava kako je saznala za dijagnozu.

Tifani nije samo najstarija živoa osoba sa ovim poremećajem nego je i najstarija preživela u istoriji.

Hey Columbus! If you’re out and about on the south side tomorrow, stop out to the 2019 Merion Village Festival ? Roam...

Posted by Tiff M Wedekind on Субота, 07. септембар 2019.

"Dajem sve od sebe da ostanem zdrava jer imam veliku sreću što sam još uvek ovde. Stalno razmišljam da mi je svaki dan poslednji, pa se tako trudim da uživam u svakom narednom danu", kaže Tifani, te dodaje:

"Oduvek sam bila veoma aktivna, vozim bicikl, bavim se jogom i pokušavam da ostanem jaka. Takođe, mislim da ste ono što jedete, zato se hranim zdravo i dobro se odnosim prema svom telu. Živim punim plućima dok mogu, jer znam koliko kratak život može biti", kaže Tifani

Čak je i njen lekar bio šokiran jer deca s progerijom obično umiru od srčanog ili moždanog udara u tinejdžerskom uzrastu.

"Sve što nam je lekar rekao je bilo da se dobro brinemo o sebi jer leka nema.

Za razliku od većine koji pate od ekstremnih kardiovaskularnih i koštanih problema Tifani još uvek može samostalno da živi bez ozbiljnih dodatnih zdravstvenih problema.

Međutim, s obzirom na to da danas nosi i proteze, priznaje da se često suočava sa uvredama drugih ljudi koji nepristojno komentišu njenu visinu i izgled.

5 od 10 žena boluje od ove bolesti: Da li imate ove simptome?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs