REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Nemački naučnici ubeđeni: Ova biljka može da izleči obolele od korona virusa?

Ova biljka ima neverovatna lekovita svojstva, pokazalo je istraživanje

Medicina
15:02h Autor:
Nemački naučnici ubeđeni: Ova biljka može da izleči obolele od korona virusa?
Foto: Shutterstock

Svet je u trci za pronalaskom pouzdane vakcije protiv kovida 19. Ovaj virus je odneo na milione života, a na ovu temu su urađena mnoga istraživanja kako bi se pomoglo obolelima, a sada naučnici sa Instituta Maks Plank u Potsdamu tvrde da slatki pelin može da bude od izuzetne pomoći. Njegova lekovita svojstva su zaista neverovatan i vrlo je korisan u lečenju svim simptoma korona virusa, sigurni su oni.

Raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina (Artemisia annua) uzgajani u Kentakiju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije sa čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

"Tokom istraživanja smo izvukli čiste supstance iz biljke i onda ih povezali sa virusom i rezultati koji smo dobili su obećavajući", objašnjava Peter Zeberger sa instituta „Maks Plank“ koji je, zajedno sa hemičarom Kerijem Gilmorom, inicirao i vodio istraživanje.

Moć slatkog pelina ne iznenađuje jer se upravo ova biljka već decenijama koristi u narodnoj, ali i savremenoj medicini za lečenje mnogih oboljenja.Više od dvadeset godina u borbi protiv malarije lekari uspešno primenjuju lekoviti sastojak te biljke – artemisinin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs