Sačuvajte zdravlje

Uradite test: Koja su najvažnija pitanja za ginekologa

Koliko zapravo znate o svom telu otkriće ovaj zanimljiv i koristan test
Medicina
21:00h Autor:
Uradite test: Koja su najvažnija pitanja za ginekologa
Foto: Shutterstok

Uradite ovaj koristan test i proverite znanje o vašem telu, prenosi Cosmopolitan.rs.

1. Koliko često treba da se radi Papa test?

a. Jednom godišnje

b. Svake pete godine

c. Svake tri godine

Pravi odgovor: Odgovor A

Papa test je bris oljuštenih ćelija sa površine grlića materice. Ako se uoče normalne ćelije, prati se od 1 do 3 godine, a ukoliko se nađu atipične ćelije, potrebna je dalja dijagnostika da se isključi ili dokaže predmaligno ili maligno oboljenje grlića. Ukoliko se dijagnostikuje na vreme, rak grlića je 100% izlečiv. Pogađa mlađe žene, što je i objašnjivo jer su one najizloženije HPV infekciji, kao i dodatnim takozvanim kofaktorima seksualno prenosivih bolesti kao što su menjanje partnera, pušenje.

Bogate zemlje imaju manju incidencu, evropski prosek broja obolelih na 100.000 je oko 10, a u Srbiji je taj broj danas 24. Pre 10 godina bio je 27 i tada je naša zemlja bila prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića, a danas je na petom mestu. Zato je preporuka Nacionalnog programa za borbu protiv raka grlića da se organizovani skrining radi svake treće godine tamo gde su dva uzastopna šestomesečna Papa brisa bila u redu.

Pored tog organizovanog skrininga koji podrazumeva da društvo snosi troškove i poziva žene da dođu na uzimanje brisa, postoji i individualni skrining kada žena sama, bez ikakvih tegoba, dolazi kod ginekologa radi preventivnog pregleda. Ginekološka preporuka je da se to čini jednom godišnje.

2. Kada treba da se uradi test na humani papilom virus, HPV?

a. Ako je rezultat Papa testa nenormalan

b. Ako želim kontracepciju

c. Ako imam novog partnera

Pravi odgovor: Odgovor A

Danas se smatra da je većina žena imala kontakt sa HPV virusom, ali svega će 3% do 10% njih zadržati virus. Ostale će uspeti da razviju antitela i tako eliminisati virus u roku od pola do 2 godine. Najveći broj zaraženih osoba jesu devojke od 20 do 25 godina. Ukoliko virus perzistira duže godina uz pomoć ostalih pomagača, može dovesti do razvoja raka grlića materice. To se najčešće dešava kada se osoba zarazi visokoonkogenim tipom virusa, to jest onim koji je najopasniji za razvoj raka. Poznato je oko 120 tipova, od toga je 40 prenosivo seksualnim putem, neki od njih izazivaju kondilome, a neki karcinome.Ukoliko rezultat Papa testa nije dobar, potrebno je istražiti ima li HPV infekcije i koje je vrste.

3. Kada je najbolje da se radi Papa test?

a. U sredini ciklusa

b. Bilo kada, osim u period menstrualnog krvarenja i dva, tri dana pre i posle njega

c. Sedam dana nakon menstruacije

Pravi odgovor: Odgovor B

Ranije preporuke bile su vezane za sredinu ciklusa jer je tada bris najčistiji, a zbog usavršavanja tehnika bojenja i gledanja, danas bi tačan odgovor bio pod „b“. Ukoliko se žena javi ginekologu bez prethodnih tegoba, a nađe se nenormalni papa bris, verovatnoća njenog potpunog ozdravljenja je 92%. Ako pak dođe zbog toga što već ima neke smetnje, tipa kontaktnog krvarenja i slično, taj uspeh opada na 66%.

4. Koje su promene na koži povezane sa brazilskom depilacijom?

a. Urasle dlake i „miteseri“

b. Ogrubela koža stidnog predela

c. Promena boje

Pravi odgovor: Svaki odgovor

Sva tri odgovora su tačna. Još se diskutuje da li je brazilska depilacija stvar mode ili higijene. Neke osobe imaju velike probleme i promene na koži venerinog brežuljka jer je depilacija gruba metoda i nije predviđeno da se zaštitni sloj dlaka uklanja. Preporuka je da se stidne dlačice skraćuju i depiliraju u manje osetljivom regionu, ali da se ipak sasvim ne uklanjaju. Redovna higijena ovog predela sasvim je dovoljna i potpuno uklanjanje nije neophodno.

5. Nakon koliko dana se oseća poboljšanje kada se žena leči od pojačanog sekreta?

a. Jedan dan

b. Sedam dana

c. Četiri dana

Pravi odgovor: Odgovor C

Nakon 4 dana treba da osetite poboljšanje u smislu da nema peckanja, svraba i pojačanog iscetka (ako je u pitanju gljivica kandida koja izaziva takozvani vaginalni sor). Ali, ako i nakon toga tegobe opstaju, verovatno se radi o bakterijskoj vaginozi. Obe su posledica smanjene otpornosti, promene kiselosti vagine, što dovodi do toga da se normalna vaginalna flora povlači, a broj gljivica ili anaerobna grupa mikroba raste. Dokazuju se na različite načine i različito se leče.

6. Koliko puta treba da se ponovi kandida da bi se detaljnije ispitao uzrok?

a. Jednom godišnje

b. Nakon četvrtog ataka

c. Dva ataka u jednom mesecu

Pravi odgovor: Odgovor B i C

Ako se ona često ponavlja, tačan odgovor bi bio pod b i c. Ovo može značiti da nešto nije u redu sa imunitetom i da je potrebno da se ispita celokupno zdravstveno stanje. U lečenje i ispitivanje takođe se uključuje i stanje partnera.

7. Šta je najčešći krivac za karcinom endometrijuma (sluzokože materice)?

a. Nezaštićeni seksualni odnosi

b. Gojaznost

c. Alkohol

Pravi odgovor: Odgovor B

Dok se karcinom grlića većinom sreće u siromašnim zemljama, dotle se karcinom unutrašnjosti materice, dakle materične sluznice ili endometrijuma, najčešće sreće u visokorazvijenim zemljama, čak 40% ovog karcinoma zastupljeno je u Evropi. Porast težine za 25 kilograma od idealne, povećava rizik za ovu bolest devet puta.

Masno tkivo naziva se trećim jajnikom jer se u njemu stvara estrogen koji onda biva dopremljen kao višak u matericu i dovodi do bujanja materične sluznice, a kada je nečeg previše, uobičajena kontrola nije dovoljna. Ovaj rak napada starije žene, najčešće posle 50. godine. Vrlo često se sreće skup simptoma – gojaznost, visok pritisak, šećerna bolest i karcinom endometrijuma. Svako krvarenje nakon perioda menopauze ili svako produženo, neregularno i ponavljano krvarenje treba da se ispita.

8. Gde osećate bol koji povezujete sa svojim jajnicima?

a. Iznad pupka

b. U donjem delu karlice, nivo kukova

c. U struku

Pravi odgovor: Odgovor B

Jajnici su mali organi veličine badema koji su zaštićeni omotačem, a smešteni su u maloj karlici, desno i levo od materice za koju su labavo vezani. Bol u tom predelu može biti zaista od jajnika, bilo zbog upale, uvećanja samih jajnika ili nekih tumora i cista. Ali, taj bol može dati i bilo koji drugi organ koji se isto tako nalazi u maloj karlici - materica, creva, kamen ili nešto drugo u mokraćovodu, upala bešike i drugo.

Najčešće se radi o benignim cistama na jajniku, koje su vrlo česta pojava i najčešće ne zahtevaju lečenje. Samo u 5% slučajeva ne radi se o benignim cistama, već o ozbiljnijim tumorima i cistama, bilo endometriozi ili karcinomu jajnika. Benigne ciste i endometrioza pogađaju mlade žene, dok se karcinomi sreću u kasnim godinama.

9. Šta je normalno u toku menstruacije?

a. Umeren bol

b. Jako krvarenje

c. Nepravilno krvarenje

Nijedan odgovor

Ništa od navedenog. Bol se može javiti kao neobjašnjen kod nekih osoba, ali tada se mora isključiti endometrioza. Krvarenje treba da je umereno jer, ukoliko je jače, treba misliti na miom, dobroćudni tumor mišićnovezivnog tkiva materice. Nepravilna krvarenja su sva ona koja traju duže od 10 dana, ona koja se javljaju češće od 21 dan ili je pauza između menstrualnog krvarenja duža od 35 dana.

10. Koji su glavni uzročnici karcinoma stidnice ili vulve?

a. Pušenje

b. Alkohol

c. Nema objašnjenja

Pravi odgovor: Odgovor A

Pušenje je jedan od najglavnijih uzročnika, ali se ne zna zašto. Uz to i HPV infekcija doprinosi da se ovo oboljenje javlja sada sve češće i kod mladih, mada je to i dalje karcinom starijih žena. Promena boje, svrab, ranice na koži, znak su da se nešto nenormalno dešava.

11. Na koji način menstruacija kreće da se menja nakon 30. godine?

a. Postaje lakša

b. Postaje teža

c. Preskače

Pravi odgovor: Odgovor A

Posle 35. godine opada nivo estrogena, pa samim tim i debljina endometrijuma manja je i menstruacije postaju manje obilne. Međutim, ukoliko postoje miomi, tada su menstruacije obilnije. Preskakanje ciklusa treba prvo da probudi sumnju na trudnoću, ali ponekad i na preranu menopazu ili neko drugo endokrino oboljenje, kao što je recimo hipotireoza - smanjen rad štitne žlezde.

12. Koji simptomi se nikako ne smeju ignorisati?

a. Kontaktno krvarenje nakon ili u toku odnosa

b. Beličasti sekret

c. Tamna boja mokraće

Pravi odgovor: Odgovor A

Krvarenje nakon odnosa nekada je prvi znak predmalignih promena na grliću. Često se radi i o seksualno prenosivim infekcijama, pre svega hlamidiji. Beličast sekret nije za veliku brigu, a tamna boja mokraće moguća je ukoliko niste pili dovoljno vode.

13. Šta se još može videti na koži stidnice?

a. Ekcem

b. Psorijaza

c. Melanom

Svi odgovori

Oko 3% melanoma kod žena su na genitalnoj regiji. Uočava se promena pigmentacije, krvarenje, svrab i bol. Često se ne misli na ovo, pa se dijagnostikuje kasno.

14. Šta smanjuje rizik od nastanka raka grlića?

a. Kondomi

b. Kontraceptivne pilule

c. Spirala

Pravi odgovor: Odgovor A i C

Napokon kondomati i u Srbiji! Neophodni su jer za 70% umanjuju rizik od karcinoma, pre svega tako što delimično štite od HPV infekcije, ali 100% od ostalih seksualno prenosivih bolesti. Takođe, i spirala umanjuje taj rizik za 50, dok kontraceptivi u pilule pospešuju nastanak karcinoma grlića ako se uzimaju duže od 5 godina, ali se još ne zna zašto.

15. Koje je najvažnije ginekološko pitanje koje treba sebi da postavite?

a. Da li je to normalno za mene?

b. Koji je ritam mojih ciklusa?

c. Da li mi je sekret lepljiviji od prošlonedeljnog?

Pravi odgovor: Odgovor A

Naravno, svako pitanje je pomalo važno, ali tek kada dobro upoznate svoje telo moći ćete da primetite promenu i prema tome postavite sebi najvažnije pitanje - da li je to normalno za mene? Ukoliko niste sigurni da znate odgovor, javite se svom ginekologu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs