Obratite pažnju

6 uzročnika edema: Ako vam natiču ruke, noge ili lice, evo šta se dešava sa vašim telom!

Pažljivo tumačite znake koje vam telo šalje. Jedino na taj način možete sačuvati svoje zdravlje

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Postoji 6 glavnih uzročnika edema u jutarnjim satim:

 

1.  Nedostatak magnezijuma - sa nedostatkom ovog elementa, telo zadržava vlagu. Kod žena sve se pogoršava tokom PMS, kada je aldosteron najaktivniji i izaziva brz gubitak magnezijuma.

 

2. Nedostatak joda. U ovom slučaju najčešće ujutru pored lica, natiču i ruke, a posebno noge. Ako je nivo joda u organizmu veoma nizak, otok neće nestati ni tokom dana. Uzmite jod i otok će nestati.

 

3. Stagnacija žuči.  Kod hroničnih bolesti, kapci uglavnom nateknu, a moguća je i alergijska reakcija (svrab, iritacija sluzokože očiju).

 

4. Konstantan zatvor. Ovaj problem izaziva loša limfna drenaža, zbog čega lice i telo ujutru "nabubre" i to se zadržava do sredine dana.

 

5. Prekomeran unos soli. Ako tokom kuvanja so koristite u većim količinama, to će neminovno dovesti do nakupljanja tečnosti u telu i shodno tome pojavi edema.

 

6. Konstantan stres. Nedostatak pravilnog odmora i učestale stresne situacije remete nadbubrežnu žlezdu, kao rezultat toga proizvodnja steroidnih hormona se aktivira i telo ne odvaja optimalnu količinu tečnosti.

 

Ovo su najčešći uzročnici edema ujutru, ali da biste se uverili da je vaše zdravlje dobro, posetite lekara.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...