PREVENTIVA

Simptomi raka grlića materice nisu tipični, zato dobro osluškujte svoj organizam: Ove promene nikako ne zanemarujte!

Ova bolest nema jasne signale, pa zato dobro osluškujte svoj organizam

Medicina 14.01.2020. - 12:25h Autor: Stil/Ordinacija.Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Podaci poslednjih godina su zabrinjavajući, sve više žena oboleva od ove vrste raka. On se nalazi na drugom mestu bolesti koji zahvata žene, a ispred njega je samo rak dojke.

 

Odlazak kod ginekolaga jednom godišnje je obavezan, ali na to žene često zaborave, jer se uvek nađe nešto preče. Neka ovaj tekst bude podsetnik da je zdravlje na prvom mestu. Evo zašto već danas morate da zakažete taj pregled kod doktora.

 

Većinu raka grlića materice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Humani papiloma virus se prenosi seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena. Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

 

Hipertenzija nije bolest, to je karakter: Evo kako se živi sa njom!

foto: Shutterstock

U samom početku simptomi uglavnom nisu ispoljeni, zato je odlazak kod ginekologa obavezan. Pacijentkinje koje primete simptome u većini slučajeva već imaju uznapredovanu bolest. Konkretno to su pojačano krvarenje, krvarenje van ciklusa, zatim krvarenje u menopauzi i postkoitalno krvarenje. Obično su to tačkasta krvarenja koja pacijentkinje primete. Bol u donjem delu stomaku može biti jedan od signala da nešto nije u redu.

Kako se dijagnostikuje promene ćelija grlića matrice?

 

Pregledom, ginekolog može da se primeti prve znake bolesti, dok će PAPA test koji se preporučuje jednom godišnje dati preciznije rezultate. Ako on pokaže abnormalne promene, vaš ginekolog će verovatno uraditi dodatne testove.

 

Dobra vest je da je procenat za izlečenje preko 80 posto ukoliko se bolest primeti na vreme. 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs