SPAS IZ PRIRODE

4 načina da smanjite visok krvni pritisak pre nego što počnete da pijete lekove

Hipertenzija je sve učestaliji problem

Medicina
11:02h Autor:
4 načina da smanjite visok krvni pritisak pre nego što počnete da pijete lekove
Foto: Shuterstock

Ranijih godina, povišen krvni pritisak se vezivao za stariju populaciju, međutim novo istraživanje pokazuje da sve više mladih između 16. i 34. godine, pati od ove bolesti.

Osobe koje imaju hronično visok pritisak najčešće su na nekom vidu terapije, ali lekovi nisu uvek jedino rešenje. Hipertenzija se uspešno regiliše i prirodnim sredstvima. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam umanjiti problem.

Smanjite količinu kafe

Kofein je odličan za podizanje krvnog pritiska, ali u slučaju hipertenzije nije dobrodošao. Kako bi krvni pritisak bio pod kontrolom potrebno je da smanjite unos svih napitaka koji ga u sebi sadrže.

Banana mora da se nađe na vašem meniju

Istraživanja pokazuju da povećana količina kalijuma u ishrani može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, ali i da popravi stanje kod onih koji boluju od hipertenzije. Lekari smatraju da kada bi se povećao unos ovog minerala, broj odraslih sa visokim krvnim pritiskom opao bi za 10 odsto. Kalijum je takođe važan za pravilan rad srca, funkcionisanje creva i mišića. Preporučena dnevna doza ovog minerala je 4,7 grama, a najviše ga ima u bananama, paradajzu, pomorandži, suvim šljivama i suvom grožđu.

Čaj od hibiskusa

Sporvedeno istaživanje je dokazalo da su osobe koje su pile ovaj čaj tri puta dnevno, nakon 6 nedelja zabeležile snižavanje gornjeg pritiska za 7 jedinica.

Meditacija je uvek dobrodošla

Meditiranje uspešno smanjuju lučenje hormona stresa. Ovi hormini podstiču stvaranje jednog enzima (renin) u bubrezima, a koji podiže krvni pritisak. 10 minuta dnevno će biti sasvim dovoljno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs