KORISNO

Rezultati studije tvrde: Ako 10 minuta dnevno masirate glavu poboljšaćete rad srca i regulisati krvni pritisak!

Osim što izaziva osećaj prijatnosti, ova masaža ima i zdravstvene prednosti  

Medicina 26.10.2019. - 12:18h Autor: Stil/BastaBalkana
Foto: Shuterstock

Njenu učinkovitost niko ne osporava. Poznato je več da je masaža odlična za otklanjanje bola i stresa, a nedavna istraživanja su dokazala da je odlična i u terapeutske svrhe. Naročite pogodnosti ima za rad srca.

 

Nedavna studija je pokazla da 10 miunta masaže glave može da poboljša rad srca i reguliše krvni pritisak. Ukoliko se praktikuje svakodnevno srčani ritam će se stabilizovati, tvrde britanski naučnici.

 

Šta je masažna terapija glave?

 

Masaža je proces pritiska, trljanja i manipulacije kože, tetiva, ligamenata i mišića tela. Masažna terapija koristi ovaj proces kako bi se pomoglo u upravljanju zdravstvenim stanjima i poboljšalo fizičko i mentalno zdravlje.

 

Smatra se delom alternativne medicine i preporučuje se kao dodatak drugim tretmanima lečenja. 

 

Čuvar vitke linije i zdravlja: Mnogo je razloga zbog kojih celer treba da se nađe na vašoj trpezi!

foto: Shuterstock

Decenijama unazad se koristi u mnogim kultarama širom sveta.

 

Ova terapija se lako primenjuje i sve što vam je potrebno za njeno izvođenje je stolica. Možete otići kod profesionalnog masera, ali je možete i sami izvoditi.

 

Pravilno se izvodi na sledeći način: Terapeut započinje stiskanjem ramena i vrata pre nego što provuče prste po vlasištu. Pravi pokrete dlanovima od temena na dole, oko cele glave. Nakon glave, vrata i ramena, masiraju se lice i uši.

 

Poželjno je mirovati 10 minuta nakon završetka masaže.

 

Zdravstvene prednosti masaže glave su sledeće:

 

Studija je želela da ispita efekte terapije masažom glave na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Odlučili su da istraže kako primena masaže glave može uticati na aktivnosti srčanog autonomnog sistema, merenjem parametara varijabilnosti srčanog ritma.

 

Istraživači su okupili 10 učesnika, šest muškaraca i četiri žene, i sproveli studiju.

 

Policistični jajnici i njihovi simptomi: Na potpuno prirodan način možete rešiti ovu upornu tegobu!

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe: kontrolna interventna grupa i interventna grupa.

 

Učesnik druge grupe su svakodnevno odlazili na masaže, dok je prva grupa praktikovala da u roku od 10 minuta samo sedi na stolici zatvorenih očiju. Istraživači su tokom čitave sesije prikupljali merenja varijabilnosti srčanog ritma. Rezultati su bili obećavajući.

 

Masaža glave smanjila je otkucaje srca učesnika više nego trostruko u poređenju s onima koji nisu prošli terapiju masažom. Studija je zaključila da masaža glave ima potencijalne koristi za srčani autonomni nervni sistem, što se pokazuje u povećanoj ukupnoj varijabilnosti i prelasku ka aktivnostima parasimpatičkog nervnog sistema. 

 

Akutna i hronična upala pankreasa: Prvi simptomi da će vam gušterača stradati

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs