lekovito bilje

Drevna lekovita biljka: Koristi se kao začin i sprečava mnoge bolesti!

Ova pomalo zaboravljena biljka daje kiselost mnogim jelima, a ima višestruke zdravstvene pogodnosti

Medicina
12:57h Autor:
Drevna lekovita biljka: Koristi se kao začin i sprečava mnoge bolesti!
Foto: Shutterstock

Kiseli ruj, runjavi ruj, rujevina kisela pripada porodici rujevki lat. Anacardiaceae i raste kao grm ili niže stablo, visine do 12 metara.

Reč je o drevnoj biljki koja potiče iz Severne Amerike gde raste u junu i julu, dok je u Evropu donet u 17. veku i koristi se kao ukrasno drvce.

Od njegovih bobica dobija se začin u obliku kiselkastog praha koji domaćice koriste u kuhinji u pripremi hrane.

Svi otrovi odlaze i nikada se ne vraćaju: 4 biljke koje čiste jetru kao lude! (RECEPT)

foto: Shutterstock

"Odlična je zamena za limun ili sirće, a upotrebljava se i kao začin za kebab, ribu, meso s roštilja i piletinu. Koristio se za dobijanje svežih ukusa u sirijskom, armenskom i iranskom kulinarstvu hiljadama godinama", rekla je Teni Avanesian, armensko-američki stručnjak za hranu.

Ona navodi kako je kiseli ruj tajni sastojak bliskoistočnih salata, jela od pirinča, variva i kebaba. Ujedno je i glavni sastojak i za za'atar, vrlo popularnu mešavina začina sa Srednjeg Istoka. Zbog svoje izrazite crvene boje odličan i za davanje boje jelima.

Svemoćna biljka: Leči ženske tegobe, čisti krv i pomaže kod srčanih bolesti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kiseli ruj može da se koristi kod pripreme većine jela kojima je potrebna blaga kiselost.

Idealan je za obroke poput salata, humusa, za marinade ili prelive, a može se koristiti umesto limunovog soka ili zajedno s njim i njegovom koricom.

Zdravstvene prednosti

Ova biljka je efikasan antioksidans, ima protivupalna svojstva, deluje kao diuretik i hemostatik (zaustavlja krvarenje).

Leči anoreksiju, iscrpljenost, bolove u želucu, pomaže kod hemoroida, sprečava mokrenje u krevet, smanjuje holesterol, tera bolove u mišićima i efikasno uklanja bradavice.

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje tokom tri meseca smanjujete rizik od kardiovaskularnih bolesti među ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.

Lek monaha star 5.000 godina: Pijte ovu mešavinu sa belim lukom jednom u 5 godina, tera sve bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs