pokazalo istraživanje

Naučnici otkrili: Urinarne infekcije su opasnije nego što mislite, evo kako!

Stručnjaci su došli do saznanja da infekcija može da poveća upale u arterijama i tako dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema

Medicina
13:05h Autor:
Naučnici otkrili: Urinarne infekcije su opasnije nego što mislite, evo kako!
Foto: Profimedia

Infekcije urinarnog trakta povećavaju rizik od moždanog udara, otkrila je nova studija.

Naučnici su podvrgli ispitivanju 190.000 pacijenata koji su doživeli moždani udar u Njujorku od 2006. do 2013.godine.

Upozorili su kako pacijenti s urinarnim infekcijama imaju tri puta veće šanse da dožive ishemijski moždani udar u roku od 30 dana nakon što su zaraženi bakterijom.

Ishemijski moždani udar nastaje kada krvni ugrušak blokira protok krvi i kiseonika do mozga, a to je najčešći oblik moždanog udara.

Prirodni super antibiotik: Uništava urinarne infekcije, čuva bubrege! (RECEPT)

Međutim, stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da tvrde kako infekcije uzrokuju moždani udar, ali istraživači kažu kako infekcija povećava upalu u arterijama i može doprineti stvaranju krvnih ugrušaka, piše Daily Mail.

Utvrđeno je da nekoliko drugih infekcija povećava rizik od moždanog udara, uključujući septikemiju, abdominalne, kožne i respiratorne bakterije.

"Zdravstveni sistem mora biti svestan toga da moždani udar može biti povezan s infekcijama. Zbog toga lekari treba dobro da prouče poslednje nedelje pre nego što je pacijent doživeo moždani udar kako bi utvrdili moguće uzroke", rekao je dr. Mandip Dhamoon, jedan od autora studije.

Urinarne infekcije kod žena: Ovo su najčešći uzroci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs