Višnje su bogate vitaminima A, C i E, a njihova lekovita svojstva su blagotvorna.
Zahvaljujući antioksidativnim i antiupalnim dejstvima pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i raka.
Ovo voće pomaže protiv nesanice jer sadrži veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu.
Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja kao što su giht i artritis.
Takođe se savetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.
Višnje: štite od raka, sprečavaju gubitak pamćenja
Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.
Sastojci:
- 500 grama zrelih višanja
- 1 l rakije
- 500 grama šećera ili meda
Priprema:
- Zrele višnje očistite od peteljki pa ih dobro operite.
- Sipajte ih u veću teglu (recimo onu od 3 kg) pa preko njih sipajte šećer ili med, pa preko svega toga rakiju.
- Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto da stoji 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle.
- Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu, a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristiti za kolače ili ih jednostavno prelijte sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Deci se ovaj desert ne poslužuje.
Dodatni savet:
- Ukoliko želite višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve – tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker. Ukus je neverovatan!
Njeno veličanstvo kuvana rakija: Ovaj napitak greje telo i tera bolesti! (RECEPT)