Moderno doba

Oprez: Tehnologija štetno utiče na naš mozak

Tehnologija smanjuje našu moć mašte, a kada nemamo kompjuter pored sebe ili smartfon u ruci, mnogi od nas imaju osećaj kao da nešto propuštaju, pa se isključeni osećaju prazno i čudno
Medicina
21:10h Autor:
Oprez: Tehnologija štetno utiče na naš mozak
Foto: Thinkstock

Odavno je poznato da tehnologija, uz sve prednosti koje ima, šteti našem mozgu. Ovo su neki od načina kako to radi, za koje možda niste znali.

1. Psihičke promene

Jedan od načina kako tehnologija utiče na naš mozak je taj da donosi određene psihičke promene, koje utiču na naš mozak. Tako tehnologija, na primer, smanjuje našu moć mašte.

2. Utiče na našu sposobnost čitanja

Pre interneta, bilo je više onih koji su posećivali knjižare i čitali knjige ili novine. Danas ćemo najpre da pročitamo vest putem veba, i to uglavnom kraće vesti. Tehnologija utiče na sposobnost našeg mozga da zadrži pažnju na nečemu što nije toliko površno.

3. Skloniji smo panici

Tehnologija je učinila da se osećamo prisiljeni da odgovorimo na sve podatke koje primamo putem nje, od imejla do Fejsbuka. Drugim rečima, kada nemamo kompjuter pored sebe ili smartfon u ruci, mnogi od nas osećaju kao da nešto propuštaju i da su isključeni, što prati osećaj praznine.

Još jedan od štetnih uticaja tehnologije je i to što ograničava našu sposobnost da razmišljamo apstraktno, pa nas čini zaovisnima, što ometa naš društveni život i svakodnevne aktivnosti. Iako u današnjem svetu ne možemo bez nje, svakako bi trebalo da svesno ograničite njeno korišćenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs