Glog je žbunasta biljka sa atraktivnim crvenim bobicama, a njeni cvetovi i listovi pomažu u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba.
Kako ne bi izgubila svoja lekovita svojstva, bitno je pravilno je brati.
Do cvetova treba doći kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Važno je da berete cele cvasti po suvom vremenu, najbolje kada je sunčan dan i stavite ih u korpe.
Zatim u što tanjem sloju ih osušite na promaji, nikako ih nemojte prevrtati da se ne bi izlomile. Kada se cvet osuši čuvajte ga dobro zapakovan. List treba brati dok je mlad, a plodovi se ubiraju kad su skroz zreli.
9 zlatnih pravila sibirske travarke: Ovo dajte detetu i ne bojte se bolesti!

Čaj za poboljšanje usporenog rada srca
- Pomešajte 50 grama cveta i lista gloga i lista matičnjaka, te dve kašike ove mešavine prelite sa tri decilitra ključale vode.
- Poklopite posudu i ostavite dva sata da odstoji.
- Procedite i pijte čaj u toku dana pre jela.
Lek po receptu dr. Jovana Tucakova koji sprečava aritmiju
- Tri do pet puta dnevno pre obroka na kocku šećera nakapajte po 15 kapi tinkture (20 grama na 100 grama alkohola) od cveta i lista gloga.
- Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture (20 grama na 100 grama alkohola) od zdrobljenih gloginja

Čaj
- Jednu kašiku cveta gloga prelite sa čašom ključale vode.
- Ostavite napitak da odstoji dva sata, procedite i pijte u dve doze pre obroka.