Probajte i vi

U njih se i lekari kunu: Prirodni lekovi za prvu pomoć iz kuhinje

Med vam može pomoći kod manjih posekotina i opekotina, čaj od mente dobar je za pomoć kod probavnih smetnji, so koristite za probleme sa sinusima i bolom u grlu, a zobene pahuljice za ekcem i osip
Medicina
13:12h
U njih se i lekari kunu: Prirodni lekovi za prvu pomoć iz kuhinje
Foto: Thinkstock

Bez obzira da li te prehlađeni, da li vas muči želudac, ako imate osip ili posekotinu, prva pomoć se nalazi u vašoj kuhinji. Neki kućni lekovi su samo bapske priče, ali neki su se dokazali kao efikasni kroz generacije.

Med

Koristite za: Manje posekotine i opekotine, kašalj i bol u grlu

Kako deluje: Većina nas stavlja med u čaj da umiri bol u grlu, ali se već vekovima koristi i za lečenje rana. Istraživanjima je utvrđeno da med pomaže i kod lečenja umerenih opekotina, a nedavna holandska studija izdvojila je protein defensin - 1, koji ima antibakterijsko delovanje.

Pokušajte ovo: Nanesite topao med na manju posekotinu ili blažu opekotinu, a mesto zatim zaštitite gazom i zavoj menjajte jednom dnevno. Ipak, ako imate opekotinu ili ranu koju prate otok, groznica ili bol, konsultujte se sa lekarom, jer vam je možda potreban antibiotik.

So

Koristite za: sinuse, bol u grlu

Kako deluje: Kada pomešate so sa vodom u većoj koncentraciji od soli u našem telu, to će da izvuče tečnost iz tkiva.

Pokušajte ovo: Za bol u grlu, otopite pola kašičice kuhinjske soli u čaši vode i jednostavno isperite grlo. Za sinuse, uzmite čistu bocu sa uskim grlom, napunite je tom mešavinom, nagnite se iznad lavaboa i sipajte u nozdrvu. Koristite samo sterilnu vodu ili prokuvanu i ohlađenu na sobnoj temperaturi.

Čaj od mente

Koristite za: probavne smetnje, bol u stomaku

Kako deluje: Ulje u listu mente i njena stabljika smiruju mišiće probavnog trakta, olakšavaju protok gasova i probavne smetnje. Ako su bolovi uzrokovani refluksom - kiseli osećaj pečenja u grudima - izbegavajte ovaj čaj.

Zobene pahuljice

Koristite za: ekcem, opekotine, osip

Kako deluje: Zob sadrži fitohemikalije s protivupalnim dejstvom koje smiruje svrab i upaljenu kožu. Većina lekara preporučuje korišćenje fine koloidne zobi, ali poslužiće svaka vrsta.

Pokušajte ovo: Zobene pahuljice sameljite u fini prah. Sipajte ih u kadu sa toplom vodom i potopite se na 15 minuta. Ako koristite koloidnu zob, samo je direktno stavite u kadu s vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs