Pročitajte

Sakrijte sede vlasi bez farbanja: Trikovi pametnih žena! (FOTO)

Saznajte i šta nikako ne smete da radite kada kosa počne da sedi

Hair & Makeup 25.10.2018. - 11:32h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Kao po nekom nepisanom pravilu, prve sede vlasi kod žena počinju da se javljaju nakon tridesete. Nijedna dama ne voli kada se njena divna, bujna kosa prošara tankim belim linijama, pa pribegavaju najbržem rešenju - farbanju.

 

Osim što farbanje može značajno da ošteti kosu, posle dve do četiri nedelje, sede vlasi opet će da izvire, pa će vam biti potrebna dodatna rešenja.

 

Otkrivamo vam nekoliko načina da sakrijete sede bez farbanja, ali i šta nikako ne smete da radite kada kosa počne da sedi!

 

Prvo što treba da znate jeste da je melanin pigment zadužen za boju vaše kose. Proizvodi se u ćelijama pod nazivom melanociti. Kada one prestanu da proizvode melanin, kosa počinje da sedi, što se uglavnom dešava zbog starenja ili genetske predispozicije, ali nezdrav način života može znatno da ubrza proces.

 

Nikad vam ne bi palo na pamet: Evo zbog čega vam se kosa lomi i izgleda očajno!

foto: Shutterstock

Predstavljamo vam nekoliko načina kako da sakrijete sede bez farbanja:

 

Pomerite razdeljak

 

Kosa obično prvo sedi na razdeljku i zaliscima. Mnoge žene dugo vremena skrivaju sede tako što jednostavno pomere razdeljak u stranu!

 

Pletenice

 

Ako je kosa dovoljno duga, sede vlasi možete da pokrijete pomoću pletenica, ali ne običnih već takozvane "kruna" pletenice.

 

Frizeri iskreno odgovaraju: Ovo su saveti koje dajemo svojim prijateljima!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Whitney Burkhart (@wb_upstyles) on

Detalji u kosi

 

Ako imate kratku kosu ili jednostavno ne volite pletenice, pređite na detalje za kosu - tijare, rajfove, šnalice... Bićete trendi, a istovremeno ćete pokriti sede! Pokušajte i sa šeširima, tamo gde to prilika dozvoljava.

foto: Shutterstock

Radite na volumenu

 

Na kosi sa bogatim volumenom sede se manje vide. Posebno obratite pažnju da postignete volumen na korenu, a i lokne će vam dosta pomoći u skrivanju sedih vlasi!

foto: Shutterstock

Šta nikako ne smete da radite sa sedim vlasima

 

Ne čupajte ih

 

Kada iščupamo vlas iz korena, oštećujemo njen folikul. Vremenom će na tim mestima kosa prestati da raste, a vama će ostati "ćelavi" pečati koji se veoma teško sakrivaju.

 

Najbolja prevencija

 

Da biste sprečili da vam kosa osedi pre vremena, razmislite o svojim navikama i načinu života, a pre svega:

 

- Prestanite da pušite

 

-  Jedite proizvode životinjskog porekla (na primer, pileća jetra je puna vitamina B12, čiji nedostatak izaziva prerano gubljenje melanina)

 

Mnogi ljudi misle da kosa može brzo da osedi zbog stresa, ali naučnici nikada nisu pronašli nijedan dokaz koji bi potvrdio ovu teoriju. Ipak, stres negativno utiče na celo telo, pa se svakako preporučuje da se što više opuštate, a što manje nervirate.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Osetite dašak sunca u kosi: Ovi pramenovi su hit jeseni! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs