Stručnjaci otkrivaju

Kad kosa bukvalno zaboli: Zašto treba odmah da prestanete da nosite visoki rep i punđu!

Ako to radite često, posledice postoje i nisu nimalo lepe
Hair & Makeup
12:48h Autor:
Foto: Shutterstock

Ako ste ikad osećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može da bude iritantno.

 

Ali, još jači bol se može pojaviti i nakon što skinete gumicu ili šnalu i raspustite kosu. Taj osećaj nategnutosti kose i peckanja u skalpu zapravo se javlja usled pritiska na nerve.

 

"Folikuli su jedni od prvih receptora osećaja. Vaša kosa je deo nervnog sistema. Zato, kad je zategnete u čvrst rep, vršite pritisak na završetke nerava na korenu folikula", ispričala je dr Anđela Lamb, direktorka Dermatološkog fakulteta West Mount Sinai za Huffington Post.

 

Sa druge strane, Džesika Vu, dermatolog iz Los Anđelesa objasnila je da se kosa vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

 

Opadanje kose i obrva kod žena: Recept od 2 sastojka obnavlja folikule i podstiče rast!

 

Foto: Thinkistock
Foto: Thinkistock

"Nervni završeci se nakon nekog vremena naviknu da budu u određenoj poziciji i ne odgovara im promena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, nervni završeci se ponovo stimulišu i skalp postaje osetljiviji", kaže Vu.

 

Ako to radite često, posledice postoje i nisu lepe, dodaje dr Lamb.

 

Naime, često zatezanje kose može da uzrokuje alopeciju, trajni gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70% muškaraca i 30% žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od ispadanja kose zbog napetosti i stresa koji folikuli podnose prilikom promene pozicije kose, a i neko vreme nakon.

 

U šampon je dodala dva sastojka: Kosa je konačno prestala da opada i raste kao luda! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs