Za kosu poput grive

Biljka koja sprečava ćelavost: Imamo je u baštama, malo ko je koristi!

Sadrži flavonoide koji podstiču cirkulaciju, jačaju kapilare i poboljšavaju protok krvi u venama
Nega
18:54h Autor:
Biljka koja sprečava ćelavost: Imamo je u baštama, malo ko je koristi!
Foto: Shutterstock

"Ros maris" ili "morska rosa", kako su ga zvali stari Grci i Rimljani, bio je poznat kao lekovita biljka još u drevna vremena i bio je posvećen boginji Afroditi. Kod nas je poznat kao ruzmarin. U doba kuge ljudi su grančice ruzmarina nosili sa sobom kako bi se zaštitili od zaraze.

U srednjevekovnim knjigama se zbog gorkih materija koje sadrži preporučivao kod tegoba sa probavom. Bio je poznat i okrepljujući efekat koji ima na krvotok. Preporučivao se nakon teških bolesti i za okrepljivanje srca u starosti, najčešće u obliku ruzmarinovog vina.

Prirodni lek protiv opadanja kose: Treba vam samo luk! (RECEPT, VIDEO)

Ruzmarin je bio glavni sastojak mađarske vodice, leka koji je u 14. veku uzimala mađarska kraljica Izabela. Bile su joj 72 godine i patila je od gihta, ali je nakon godinu dana uzimanja tog leka ozdravila i vratila lepotu u tolikoj meri da ju je zaprosio poljski kralj. Novija istraživanja pokazala su da je ruzmarin snažan antioksidans koji usporava proces starenja.

Ruzmarin sadrži flavonoide koji podstiču cirkulaciju, jačaju kapilare i poboljšavaju protok krvi u venama, a to objašnjava tradicionalnu upotrebu ruzmarina za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje, kao i za podsticanje rasta kose. Ruzmarin deluje smirujuće na varenje, pa se propisuje za smetnje u crevima, kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu i zatvor. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ruzmarina pojačava lučenje žuči, a to je važno za varenje masti.

Spas za jako oštećenu kosu: Bakin recept od samo dva sastojka!

Drugo istraživanje, objavljeno 1995, pokazalo je da je ta biljka diuretik i da oslobađa jetru od otrovnih materija. Ruzmarin je efikasno protivupalno sredstvo. Ima antibakterijsko dejstvo i povoljno deluje na iskašljavanje pa se može upotrebljavati u lečenju infekcija bronhija, uha, nosa i grla. Osim toga, efikasno je sredstvo za jačanje kod opšteg umora.

Za spoljašnju upotrebu ulje ruzmarina razblažuje se neutralnim uljem, kao što je suncokretovo, pa se upotrebljava za utrljavanje kod bolova u mišićima, išijasa i reumatskih tegoba. Ako čaj od ruzmarina dodate u vodu za kupanje, pomaže pri ublažavanju reumatizma. Ekstrakt ruzmarina podstiče cirkulaciju na temenu pa se nanosi na kožu temena kao sredstvo za sprečavanje prerane ćelavosti. Efikasan je u lečenju peruti.

Terapija ruzmarinom za lepu i zdravu kosu: Sprečite opadanje i ubrzajte rast!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs