Uzrok i lečenje

Zbog ovoga žene gube kosu: Prirodni lekovi protiv ćelavosti! (RECEPT)

Donosimo vam listu najčešćih uzroka gubitka kose i, što je još važnije, kako promeniti životni stil i na taj način sprečiti simptome koji vas muče
Nega
19:52h Autor:
Zbog ovoga žene gube kosu: Prirodni lekovi protiv ćelavosti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ćelavost nije samo muški problem. Milioni žena širom sveta pate od mestimične ćelavosti i alopecije. Donosimo vam listu najčešćih uzroka gubitka kose i, što je još važnije, kako promeniti životni stil i na taj način sprečiti simptome koji vas muče.

Mnogi među nama nisu svesni navika koje direktno utiču na pojavu ćelavosti; feniranje, peglanje i bojanje kose… Od zdravstvenih razloga do slabe cirkulacije, pogledajte kako ih prepoznati i izlečiti:

1. Genetska predispozicija

I muškarci i žene najčešće oćelave zbog naslednih bolest. Povlačenje linije vlasišta, područja bez kose i stanjivanje vlasi mogu se dogoditi u svakoj životnoj dobi.

Genetika je toliko uznapredovala da se može unapred predvideti kada ćete početi gubiti kosu, koliko ćete oćelaviti i koliko će vam tanke biti dlake.

2. Hormonske promene

Hormonski disbalans može prouzrokovati privremeni gubitak kose kod žena. Mnoge pripadnice lepšeg pola dožive stanjivanje kose tokom trudnoće, posebno u periodu pred porođaj. Neke simptome gubitka kose dožive tokom menopauze ili kao nuspojavu anemije – posebnu pažnje treba obratiti na štitnu žlezdu jer problemi sa njom mogu uzrokovati ćelavost.

Šta da radite ako vam opada kosa: Ovo je od presudnog značaja!

3. Neki lekovi

Mnogi nisu svesni kako njihovi problemi sa vlasištem mogu biti uzrokovani lekovima koje piju. Prema istraživanju klinike Mayo, lekovi protiv artritisa, raka, kardiovaskularnih bolesti i lekovi za visoki pritisak mogu prouzrokovati gubitak kose. Istraživanje je takođe pokazalo važnost vitamina A – ukoliko ga previše unosite u organizam, posledice će biti vidljive na vašem vlasištu.

4. Infekcije i bolesti kože

Alopecija je autoimuna bolest koja, usled neprepoznavanja sopstvenih stanica u telu, uništava tkivo i koren vlasi.Infekcije vlasišta također uzrokuju otpadanje kose, najčešće se radi o lupusu.

Ukoliko primetite "čudne" simptome poput upale ili svraba, hitno posetite svog doktora.

5. Jedinstvene frizure

Prestanite da kosu jako stežete u konjski rep ili punđu, jer to uzrokuje alopeciju, kažu stručnjaci. Također, pokušajte da ne podvrgavate kosu previše agresivnim tretmanima jer to možu uzrokovati pojavu ožiljaka i upale.

Spas i za najoštećeniju kosu: Domaća maska vraća lepotu! (RECEPT)

6. Fizički ili emocionalni šok

Nakon prolaska kroz stresan period života, bilo fizički ili psihički, telo na šok može reagovati privremenim gubitkom kose.

Sledi lista prirodnih lekova u borbi protiv ćelavosti:

1. Uzimajte biotin

Vitamin B7, poznati i kao biotin doprinosi rastu kose i noktiju, a održava i nervni sistem zdravim. Namirnice bogate vitaminom B7 su – jaja, crveno meso, banane, zeleno povrće i slatki krompir. Također, može se uzimati i u obliku tableta.

2. Ulje jojobe

Ulje jojobe proizvodi se iz biljke jojobe i radi se o ulju zlatne boje koje miriše na orahe. Ulje sadrži vitamine E i B i minerale poput cinka koji su odlični u borbi upala uzrokovanih gljivicama i bakterijama.

Ovo ulje je i moćan stimulans za rast kose – natrljajte malu količinu ulja na svoje vlasište i rezultati neće izostati.

3. Čajevi koji stimulišu rast kose

Mnoge biljke su poznate po svojim lekovitim svojstvima koja podstiču rast kose. Čaj od mente poboljšava proizvodnju sebuma koji otklanja perut. Čaj od ruzmarina ojačava koren kose.

Od ostalih lekovitih biljaka valja spomenuti koprivu, sladić i palmu.

Ispirajte kosu jabukovim sirćetom: Rezultati će vas oduševiti!

4. Budite nežni prema kosi

Ovo je jedan od prvih koraka ka zdravoj i sjajnoj kosi. Pokušajte da se češljate nežnije kako biste sprečili pucanje vlasi. Izbegavajte feniranje, figaro i peglu.

5. Stimulišite cirkulaciju vlasišta

Mnogo je važno da u vlasište dolazi dovoljna količina kiseonika i nutrijenata. Najlakši način za stimulaciju cirkulacije je proveriti da li imate dovoljno železa u krvi. Također, pokušajte masirati vlasište sa aloe verom – ona će podstaknuti rast vaše kose.

6. Neka vaša frizura bude puna volumena

Dodatni volumen kose postiže se stepenastim šišanjem, a na taj način do korijena vlasi dolazi više kiseonika, a gubi se i pritisak gornjih slojeva kose. Također, koristite i prirodne pene za kosu koje se nanose na celu dužinu.

Maska za gušću i lepšu kosu: Jeftini sastojci, sjajan efekat! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs