TRIK KOJI PALI

REŠITE SE SEDIH VLASI JEDNOM ZA SVAGDA: Uradite ovo i farbu više nikad nećete morati da kupite! (RECEPT)

Potreban vam je samo jedan sastojak

Nega
Autor:
REŠITE SE SEDIH VLASI JEDNOM ZA SVAGDA: Uradite ovo i farbu više nikad nećete morati da kupite! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Nakon tridesete godine života šanse za pojavu sedih vlasi povećavaju se čak 20%. Ima i onih koji će prve sede primetiti još u mladosti. Kada ćete vi dobiti prve sede vlasi zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je svakako genetika.

Sede vlasi nisu baš omiljen „detalj“ u kosi kod mnogih dama, ali i za ovaj estetski "problem" postoji rešenje.

Zašto kosa vremenom sedi?

Pojava sedih vlasi je sasvim normalna pojava, ali ipak nisu svi srećni zbog činjenice da njihova kosa postaje bela. Postoji mnogo razloga zašto vaša kosa postaje bela, osim godina. Neki od njih su:

Nedostatak vitamina. Bilo koji nedostatak vitamina B6, B12, biotina, vitamina D ili vitamina E može doprineti preranoj pojavi sedih vlasi.

Genetika. Ranija pojava sede kose kod belaca može početi već sa 20 godina, dok osoba može biti mlađa od 25 godina među Azijatima, a 30 godina u populaciji Afroamerikanaca.

Nedostatak kiseonika- oksidativni stres. Oksidativni stres izaziva neravnotežu kada u organizmu nema dovoljno antioksidanata koji bi sprečili štetne efekte slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji oštećuju ćelije, ubrzavajući starenje i bolesti. Previše oksidativnog stresa može uticati na razvoj bolesti, uključujući vitiligo stanja kože i pigmenta. Vitiligo takođe može pretvoriti kosu u belu boju zbog smrti ćelija melanina ili gubitka ćelijske funkcije.

Određena medicinska stanja. Problemi sa štitnom žlezdom, autoimune bolesti, kao i alopecija areata, mogu dovesti do ranije pojave sedih vlasi, jer se brže gubi meanin iz ćelija kose.

Stres. Ćelije odgovorne za boju kose mogu se “isprazniti” kada je organizam često izložen stresnim situacijama.

Upotreba jakih preparata za negu kose. Svakodnevna upotreba hemijskih preparata za negu kose, kao i alata za stilizovanje može dovesti do ranije pojave sede kose.

Kosa, Frizura, farbanje kose
foto: Shutterstock

Dobra vest je da i za ovaj problem postoji rešenje. Evo kako možete prekriti sede na potpuno prirodan način:

Sve što vam je potrebno je nekoliko krompira. Da, dobro ste čuli. Naime, ljuskom od krompira možete uspešno prekriti sede vlasi i to prilično jednostavno. Dovoljno je da pripremite vodu od krompirovih ljuski za ispiranje kose.

Uzmite oko pet krompira i ogulite ih. Stavite ljuske od krompira u šerpicu. Zatim uzmite dve čaše hladne vode i prelite ljuske.

Sačekajte da voda proključa pa smanjite vatru i ostavite da kuva oko pet minuta. Sklonite šerpicu dalje od šporeta i ostavite da se ohladi. Nakon što se potpuno ohladi, ocedite tečnost. Dodajte nekoliko kapi ulja sandalovine za miris i sipajte ohlađenu i oceđenu tečnost u staklenu posudu sa čvrsto prijanjajućim poklopcem.

Koristite ga kao sredstvo za ispiranje kose nakon pranja kose, jednom do dva puta nedeljno. Ovaj rastvor skroba pomaže u maskiranju sive boje kose dodavanjem pigmenta. Ovo je jedno od najlakših rešenja za prekrivanje sedih vlasi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs