Probajte i vi

ZAŠTO INDIJKE SPAVAJU S PLETENICAMA NA GLAVI: Tajna savršeno zdrave, bujne i sjajne kose!

Ne može da vam škodi, ne oduzima puno vremena, a nudi mnoštvo benefita

Nega
Autor:
ZAŠTO INDIJKE SPAVAJU S PLETENICAMA NA GLAVI: Tajna savršeno zdrave, bujne i sjajne kose!
Foto: Shutterstock

Indijke imaju dugu, sjajnu i neodoljivo lepu kosu, a briga o njoj duboko je ukorenjena u indijsku kulturu. Indijske majke i bake generacijama su prenosile mnoge tajne, a jedna od njih je pletenje kose svake večeri pre spavanja.

U indijskoj kulturi se veruje da su žene, kada spavaju puštene kose, izloženije negativnim energijama. U stvarnosti, pletenje kose pre spavanja može joj pomoći da izgleda sjajnije i voluminoznije.

Evo koje su još prednosti spavanja s pletenicama:

Sprečava pucanje krajeva

Šišanje kose privremeno će pomoći s ispucalim krajevima, ali ako ne napravite nikakve promene u rutini nege kose, pramenovi oštećene kose ponovo će se pojaviti. Ispucali krajevi nastaju kada koristite jake hemijske proizvode ili prečesto sušite kosu, a način na koji spavate takođe može uticati na zdravlje i lepotu kose. Držanje kose u pletenicama dok spavate smanjuje trenje, štiteći pramenove od oštećenja.

Kosa će izgledati sjajnije

Kosi je potrebna vlaga kako bi izgledala najbolje. Mnogo je razloga zašto ona ne može da zadrži vlagu, štaviše, može čak i lagano da dehidrira preko noći. Pletenje kose pre spavanja pomaže da vlasi zadrže preko potrebnu vlagu jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi.

Lokne, Kosa, q
foto: Shutterstock

Olakšava češljanje kose

Ako redovno pletete kosu pre spavanja, to pomaže da je ujutro lakše očešljate. Osim što će uštedeti vreme koje trošite na raspetljavanje kose, pletenje osigurava da izgubite manje kose kada je češljate.

Prirodan način da ukrotite vlasi koje štrče

Neki proizvodi mogu pomoći da privremeno ukrotite te frustrirajuće naelektrisane vlasi koje štrče, ali su prepuni hemikalija, pa čak mogu uzrokovati izbijanje akni. Pletenje kose jednostavan je i pristupačan način da sprečite naelektrisane vlasi.

Može pomoći kosi da brže raste

Kada kosa postane slaba i lomljiva, počinje da se kida, sprečavajući vas da dobijete kosu iz snova. Pletenje pletenica vam može pomoći u izbegavanju oblikovanja pomoću toplote i upotrebe hemikalija, što će zauzvrat uzrokovati da kosa postane jača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs