saznajte više

SAZNAJTE SVE O TRETMANU KOSE SA KERATINOM: Ovo nije nešto što možete da uradite sami kod kuće!

Tretman kose keratinom nije nikakva novost. Nije novost ni to da se mnoge žene neznane i znane bukvalno kunu u njega. Druge ga odbijaju. Često se ove dve kategorije ne mešaju i mišljenja ne menjaju ali ovo ništa ne sprečava keratin da godinama bude jedan od najpopularnijih frizerskih tretmana.

Nega
Autor:
SAZNAJTE SVE O TRETMANU KOSE SA KERATINOM: Ovo nije nešto što možete da uradite sami kod kuće!
Foto: Shutterstcok

ŠTA JE TRETMAN KERATINOM

Radi se o hemijskom procesu koji zaglađuje kosu, a što vam je kosa poroznija i više neposlušna, to ćete videti i veću razliku pre i posle tretmana. Neke vrste tretmana - kakav je i originalni "Brazilian Blowout" - će promeniti strukturu kose i učiniti je ravnom ili bar opustiti kovrdže i talase dok će neki tu strukturu ostaviti nepromenjenom.

Tretmane keratinom relno možemo da zamislimo kao nekim topcoatom za vlas. Kada je kosa porozna tada se kutikula dlake odiže i vlaga ulazi. a kosa postaje frizzy i gubi sjaj. Natapanje kose keratinom zaglađuje kutikulu i drži je “zatvorenom” tako da vlaga ne može da prodre u dlaku, a dlaka prit om postaje otpornija i na kidanje i pucanje.

KOLIKO TRAJU REZULTATI

Ovo zavisi od različitih faktora koji nisu uvek pod našom kontrolom ili kontrolom frizera. Za početak, zavisi od same vrste tretmana ali i od toga kakva je sama kosa i toga da li se tretman izvodi prvi put ili redovno.

U proseku, rezultati traju oko četiri meseca uz pravilnu negu (iako ima slučajeva da traju i od svega nekoliko nedelja pa do šest meseci). Ono što je dobro jeste da se keratin ispira, ne čekate da izraste kao neki drugi tretmani za ispravljanje, na primer, što znači da je promena postepena i da nećete završiti sa čupavim korenom i glatkim krajevima.

KAKO IZGLEDA SAM TRETMAN

Postoji onaj koji ispravlja i onaj koji ne ispravlja kosu - praktično zahtevaju iste korake nanošenja.

Prvo se kosa pere posebnim šamponom kako bi se uklonili tragovi drugih proizvoda koji bi mogli smetati hemijskom procesu. Zatim se kosa temeljno suši fenom prstima, bez četke. Sledeći korak jeste nanošenje samog keratina koje izgleda kao kada farbate celu dužinu kose. Keratin se ne nanosi na sam koren, već na 2-3 cm od kože glave. Zatim na red dolazi toplota. Ceo tretman se aktivira visokom temperaturom što znači da će vam frizer prvo fenirati kosu nakon nanošenja keratina, a zatim je i ispeglati presom.

Ne, nije komplikovano. Da, može da traje nekoliko sati u zavisnosti od toga koliko vam je kosa duga i gusta.

Za vreme feniranja i peglanja stvaraju se isparenja koja baš i nisu najprijatnija stvar na svetu ali otvoren prozor i maska čine celu stvar sasvim podnošljivom.

Nakon tretmana kosa je apsolutno ravna, a vama je zabranjeno da je dirate, vezujete ili kvasite.

KAKO SE KERATIN RAZLIKUJE OD TRAJNOG ISPRAVLJANJA KOSE

Joše jednom, keratin se ispira i nakon nekoliko meseci nestaje iz kose, za razliku od trajnog ispravljanja koje mora da izraste.

DA LI MOŽE DA SE IZVEDE U “URADI-SAM” VARIJANTI

Teoretski može, ali se ne preporučuje- osim ukoliko vam frizer ne dolazi u kućne posete. Mislimo da je ovo prevelik zalogaj za amatere, ma koliko vešti bili.

DA LI JE TRETMAN ŠTETAN

I vrapci su već čuli da tretman keratinom često podrazumeva formaldehid koji je kancerogen. Čuli ste i da postoje opcije bez formaldehida, zar ne? Pa, da. Ali stvari ovde nisu crno-bele. Vidite, formaldehid može biti prisutan u toku tretmana čak i ako je sam proizvod bez formaldehida. Kako? Formaldehid je gas koji u toku tretmana nastaje kada se preparat aktivira usled delovanja toplote što znači da mu možete biti izloženi čak i kada nije naveden na listi sastojaka. Postoje opcije koje sadrže glioksilnu kiselinu kao aktivni sastojak, a ona se ne pretvara u formaldehid - slobodno je potražite.

DA LI TRETMAN SME DA SE RADI NA FARBANOJ KOSI

Da, ali proverite sa svojim frizerom u kom razmaku. Sam tretman može malo posvetleti kosu (uglavnom zbog šampona-čistača za pripremu) ali ne pravi veće razlike u boji farbane kose.

DA LI KOSA MOŽE DA SE SUŠI BEZ FENIRANJA, A DA ZADRŽI TEKSTURU

Naravno. Osim ukoliko niste izabrali "Brazilian Blowout" i kosa vam inače nije baš talasasta, sam keratin je neće ispraviti kao pegla.

Kovrdže i tekstura su tu, samo nekako sjajniji i mekši, a ono što je zanimljivo jeste da kosa jednostavno ne-re-a-gu-je na kišu.

POSEBNA NEGA NAKON TRETMANA

Zaboravite na šampone i sve preparate za kosu koji sadrže sulfate i so.

KOME SE TRETMANI NE PREPORUČUJU

Trudnicama i dojiljama.

Osobe se izuzetno poroznom i oštećenom kosom bi trebalo da se detaljno konsultuju sa frizerom pre tretmana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs