obavezno pročitajte

ONE PREZIRU PEGLU, SAMO OVAKO FARBANJE DOLAZI U OBZIR: Ovo treba da znate ako želite da imate kosu poput Francuskinja!

I dalje podležemo kolektivnoj opsesiji Francuskinjama i nemamo nikakav problem da to i priznamo. Već smo apsolvirali da za u njihovom izgledu - pored sampouzdanja - veliku ulogu igraju i neka univerzalna ali opet svakom prilagodljiva pravila, kao i to da se itekako trude iako ne žele da u to (po)verujemo. Pa, ukoliko želite kosu u njihovom stilu, pažljivo čitajte i zaputite se svom frizeru.

Nega
Autor:
ONE PREZIRU PEGLU, SAMO OVAKO FARBANJE DOLAZI U OBZIR: Ovo treba da znate ako želite da imate kosu poput Francuskinja!
Foto: Instagram / violette_fr

NAČIN ŠIŠANJA

Prva i najvažnija zapovest jeste: mekoća. Na glavi jedne Francuskinje danas nećete nikada videti oštre geometrijske linije, čak ni kada je u pitanju paž frizura. Umesto toga, pramenovi se pretapaju jedni u druge, tekstura je vidljiva i posebno izražena na krajevima. Boho, poetično i, da, meko.

Jedna frizura koja je uvek posebno popularna (da ne kažemo obavezna) jeste varijacija na temu tzv shag-a: izrazito stepenasto šišana frizura sa šiškama koja dobro stoji svakom tipu kose, bilo da je ravna, talasasta ili kovrdžava zato što se može prilagoditi i kosi i obliku lica na bezbroj načina. Francuskinje vole da im kosa uvek izgleda spontano.

ISPEGLANA KOSA? NIKAKO.

Koliko spontano, pitate se? Prava mera jeste da izgleda kao da se osušila sama bez pomoći fena i četke. Dakle, još jedna od stvari na koju možete da zaboravite jeste potpuno ravna kosa, bilo da je ispeglana ili fenirana. Umesto toga, potrudite se da vam kosa stalno izgleda meko, da se kreće, da istaknete njenu prirodnu strukturu - ili bar ono što želite da ljudi misle da vam je prirodna struktura. Svi pomalo lažu, pa i Francuskinje, i iza njihovog izgleda stoje ozbiljne i promišljene taktike, kao i rituali ma koliko se trudile da nas ubede da su se samo iskotrljale iz kreveta i razvezale svoje neuredne punđe. Najveći greh nije potrošiti vreme na kosu, već izgledati kao da ste potrošili vreme na kosu.

PRIRODNA BOJA

Umesto ravnomernih pramenova, ili (naizgled) jedne boje, Francuskinje svoju kosu obično boje tzv free hand tehnikom, uvek kod vrhunskih stručnjaka, razume se. koren je uvek tamniji, sami krajevi svetliji ali ne tako da se razlika jasno vidi već da se pitate da li su im ti tragovi svetlije boje sa poslednjeg letovanja ili iz salona. Iz tog razloga, tehnike posvetljivanja ni ne koriste na isti način u toku cele godine i kao đavo od krsta beže od tankih ravnomernih pramenova.

ŠIŠKE

Od Jeanne Damas pa sve Violette Serrat, šiške su nekako uvek tu. Kako im polazi za rukom da te šiške uvek padaju baš tako kako padaju? Pa, ključ je u tome da krajevi šiški uvek moraju bii znalački istanjeni i ne smeju imati nikakvih oštrih linija, te treba da meko (opet ta reč) uokvire lice i stope se sa ostatkom kose.

KAKO JE OSUŠITI

Francuskinje ne vole ispeglanu kosu ali to ne znači da ne koriste peglu - samo je koriste za pravljenje talasa. Kad god je to moguće, kosu suše prirodno, za zatim se pozabave doterivanjem njene teksture za šta su odlične pegle, ali i pletenice i punđe uz, naravno, pažljivo odabrane proizvode za stilizovanje.

Kada je reč upravo o njima, sve što radi na isticanju teksture je dobrodošlo. Da li će vaš izbor pasti na neko od kultnih multiuse ulja, kreme ili sprejeve sa slanom vodom zavisi od toga i kakova vam je kose i koji efekat želite. Izbegavajte proizvode koji će otežati kosu i učiniti je isuviše svilenkastom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs