SADA JE PRAVO VREME DA OPORAVITE KOSU POSLE LETA: Najbolje maske za kosu, koje možete sami napraviti!(RECEPTI)

Vaša kosa će vam biti zahvalna!

Nega
Autor:
SADA JE PRAVO VREME DA OPORAVITE KOSU POSLE LETA: Najbolje maske za kosu, koje možete sami napraviti!(RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Svi uživamo u nekim ritualima, a sada kada se menja sezona idealno je vreme da im se vratimo. Ako smo leti i preskakali neke od koraka, sada je ponovno vreme da uživamo u pilingu tela i maskama za lice, a u eri multitaskinga jedino je ispravno da u celu priču uvrstimo i kosu, zar ne? Donosimo vam četiri recepta za oporavak kose nakon leta i za njih vam ne treba ništa više od sastojaka koje svakako imate kod kuće, a koji su prirodni i veoma delotvorni. Jednostavnije ne može.

Već smo pričali o maskama za lice koje lako možete napraviti sami, a ovaj princip podjednako važii za kosu. Osim efikasnih sastojaka, za uspeh će biti presudne i količine koje koristite (i zato ih ako treba duplirajte ali nemojte im drastično kvariti odnos) i vreme delovanja. Ono je, kada su u pitanju prirodne recepture, duže nego ono na što smo navikli i iznosi od pola sata, pa sve do punog sata.

Zdrava i hidrirana kosa
Zdrava i hidrirana kosafoto: Shutterstock

MASKA S JAJETOM

Namenjena: suvoj, lomljivoj, ispucaloj kosi, kojoj nedostaje sjaj

Umutite jedno žumance s jednom supenom kašikom ulja biljnog porekla (maslinovog, od avokada, arganovog, ricinusovog, jojobinog ili kokosovog) i odmah nanesite na kosu pramen po pramen, pa ostavite da deluje pola sata. Isperite i operite blagim šamponom, idealno bez sulfata.

Ako vam je kosa gusta i duga, duplirajte količinu sastojaka i nemojte koristiti belanca.

MASKA S MEDOM

Namenjena: dehidriranoj kosi koja je izgubila sjaj i svetlim bojama, posebno plavoj

Dve supene kašike meda pomešajte s jednom kašičicom soka od limuna, a zatim dodajte jednu do dve kašičice mlake vode - koliko je potrebno da masa postane homogena i lakša za nanošenje. Nanesite na kosu pramen po pramen, ostavite da deluje pola sata i obilato isperite. Nema potrebe da šamponirate kosu nakon ove maske, ako je masna operite je pre.

Sjajna i zdrava kosa
Sjajna i zdrava kosa foto: Shutterstock

MASKA S JOGURTOM

Namenjena: osetljivoj i iziritiranoj koži glave, umirivanju peruti i dehidriranoj kosi koja je izgubila sjaj.

Pomešajte kašiku grčkog jogurta i supenu kašiku meda, a zatim u zavisnosti od toga koji problem vam je najvažniji - dodajte sledeće.

Ako imate suvu kosu, dodajtesupenu kašiku biljnog ulja (maslinovog, od avokada, arganovog, ricinusovog, jojobinog ili kokosovog).

Ako imate masnu kosu, nemojte dodavati ulje već kašiku gela od aloje.

Ako imate perut, u mešavinu dodajte malo esencijalnog ulja čajevca ili geranijuma ili pačulija.

Nanesite na kožu glave i kosu pramen po pramen i ostavite da deluje pola sata pa isperite i operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

MASKA S KOKOSOVIM MLEKOM

Namenjena: kovrdžavoj, naelektrisanoj i suvoj kosi

Pomešajte tri supene kašike mleka od kokosa i jednu supenu kašiku ricinusovog ulja. Ako vam je kosa duga i gusta, duplirajte dozu.

U ovu bazu možete dodati 2 do 3 kapi esencijalnog ulja ilang ilanga ili jedno razmućeno žumance (nikako belance). Ostavite da deluje čitav sat i operite kosu blagim šamponom bez sulfata.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs