ovo je put do zdrave i negovane kose

Izaberite savršenu četku ili češalj - to je prvi korak do negovane kose: Metalne bacite u đubre!

Da li se sećate vremena kada su zvanično postojale samo dve kategorije: četke i češljevi?

Nega
Autor:
Izaberite savršenu četku ili češalj - to je prvi korak do negovane kose: Metalne bacite u đubre!
Foto: Shutterstock

Iskreno, ne bismo smeli da garantujemo da još uvek postoje ljudi koji razmišljaju samo u ove dve kategorije ali… ALI. Svako ko je u životu proveo sate i sate u pokušajima da nešto sam napravi od svoje kose zna da nisu sve četke i češljevi rođeni jednaki. Preciznije, nije sve za svakog.

Suštine jeste da vrsta četke koju treba da koristite zavisi prevenstveno od toga kakva vam je kosa i kako želite da izgleda. Pored toga, ono što je najbolje za eliminisanje čvorova na mokroj kosi je nešto sasvim drugo od četke koja vam je potrebna za pravljenje talasa. Četkanje, samo po sebi, takođe ima razne uloge: od toga da podstiče cirkulaciju kože glave do toga da neguje tako što pravilno raspoređuje masnoću sa korena po celoj dužini dlake što kosu čini zdravijom i otpornijom. Ipak, nekada se čini da postoji bezbroj vrsta četaka i češljeva i nije baš uvek lako odrediti koja je najbolja upravo za nas kao ni to za što koju treba koristiti. Tu smo da pomognemo, a ovo su osnove koje treba da znate pre nego što se upustite u odabir i kupovinu.

Češljevi

Razmak između zubaca će vam reći čemu je određeni češalj namenjen. Za kovrdžavu kosu koju ne češljate osim pre ili za vreme pranja potrebno je koristiti češalj sa krupnim zupcima i razmakom zato što ćete tako sačuvati prirodan oblik kovrdža. Ukoliko imate tanku svilenu kosu, potreban vam je gušći češalj. Ako se pitate čemu služe uzani češljevi koji na jednom kraju imaju izuzetno guste zupce, a na drugom metalni separator, možete ih koristiti u dve svrhe. Prva je tapiranje, a druga kao pomoć pri peglanju kose presom. Metalni deo je koristan za deljenje kose, kao i pri feniranju ili pravljenju fizura.

Četke za raščešljavanje

Sama reč “raščešljavanje” vas možda podseća na detinjstvo u kom vas neko besmučno (i svakodnevno) čupa, sve u želji da vas upristoji. Zaboravite na ove slike. Današnje četke koje se koriste u svrhu eliminisanje čvorova prave se upravo u tu svrhu, neuporedivo su nežnije i mekše i minimiziraju lomljenje kose. Ovo je posebno važno kada češljate kosu posle pranja dok je vlažna i posebno laka za oštetiti.

Na engleskom nazvane detangling četke sada su dizajnirane posebno za mokru kosu ali ih možete koristiti i na suvoj kosi ukoliko vlasi nisu jake, a kosa srednje gustine. Ovakve četke posebno se preporučuju i za decu zato što zaista mnogo manje čupaju od svih drugih.

Ne zaboravite i da kosu, pogotovo mokru, nežno i bez čupanje četkate i češljate od dole ka gore kako biste minimizirali oštećenja.

Velike četvrtaste četke

Njihov oblik podseća na veslo pa se zato na engleskom zovu paddle četke i namenjene su osobama sa dugom gustom kosom, a za kraću i tanku kosu su jednostavno prevelike. Većina ih je napravljena za upotrebu na suvoj kosi u svrhu dnevnog raščetkavanja. Znate onu staru premisu kako kosu treba svaki dan preći četkom 100 puta? Broj je svakako preteran ali ovo su četke na koje se misli.

Osim dnevnog četkanja suve kose, ove četke se mogu koristiti i za feniranje na ravno pod uslovom da je kosa prirodno ravnija, kao i sa iščešljavanje kose nakon uvijanja stajlerima kako bi se “opustile” kovrdže i talasi.

Okrugle četke

Okrugle četke se čine komplikovanim za izabrati pošto dolaze u naizgled bezbroj varijacija na temu. Ako se pitate da li su vam uopšte potrebne, presudne su dve stvari: prva jeste da li želite i umete da se fenirate sami, a druga da li želite volumen (i klasične glamurozne talase). Ukoliko je odgovor na oba potvrdan, vreme je da se pozabavite odabirom okrugle četke.

Što se tiče veličine, opšte pravilo jeste da što je četka veća to su talasi krupniji (a najveće se mogu koristiti i za feniranje na ravno). Razlog je vrlo jednostavan: što je četka manja to kosa može više puta da se obmota oko nje, a više obmotavanja znači sitnije talase ili lokne. Izuzetak su kratke frizure i šiške, na kojima se i za ispravljanje i za volumen pri korenu koriste male okrugle četke. Dakle, pitanje veličine četke zavisi i od dužine kose, pa je za bob frizure (i one srednje dužine uopšte) obično najbolje koristiti okrugle četke srednje veličine.

Prirodna dlaka je dugo smatrana najboljom zato što je nežnija od onih sintetičkog porekla i zato je obavezna za one čija kosa je krta i lako se lomi i puca. Realno, sasvim je dovoljno da investirate u četku koja je pola prirodna, a pola sntetička dlaka. Što se samog materijala od kog je telo četke napravljeno, metal definitivno najviše oštećuje kosu, dok su keramika i drvo mnogo nežniji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs