Zimsko vreme nas prosto mami da se hranimo zdravije, da ubacimo u ishranu namirnice koje će nam popraviti imunitet, osnažiti telo i napuniti nas energijom. Tada pribegavamo oprobanim receptima koje smo čuli još od naših baka i vaćamo se korenima.

Ukoliko ovih dana zaželite da svojoj porodici skuvate ukusan obrok, pun vitamina, ovo su namirnice koje ne biste smeli da izostavite:

zeleno-povrce.jpg
Foto: Thinkstock

Kupus

Ovo povrće je puno minerala, vitamina, antioksidansima i vlaknima. Spada u jednu od zdravijih namirnica bilo da ga koristite kao salatu (sveže naseckan) ili kuvan sa teletinom. Takođe, kako da pripremite ukusnu čorbu od kupusa i krompira pogledajte OVDE.

Krompir

Ova namirnica se mnogo koristi u svakodnevnoj ishrani. Iako je pun skorba, krompir je izuzetno hranjlljiv i predlažemo da ga ne izbacujete iz ishrane jer je dokazano da snižava krvni pritisak.

luk.jpg
Foto: Wik

Luk

Ne možemo da zamislimo ni jedno jelo bez luka. Luk je baza svakom ručku, od testenine pa do supe. Izuzetno je bogat vitaminom C, niskokaloričan je i ima visok nivo vlakana. Luk takođe snižava loš holesterol pa je preporučljiv u ishrani.

Šargarepa

Svima nam je mama govorila da jedemo šargarepu da bismo imali bolji vid. Ona je puna A vitamina, antioksidanata i C vitamina. Naučnici su potvrdili da šargarepasmanjuje rizik od rakai da čak sprečava kardiovaskularen bolesti. kako da pripremite laganu salatu od šargarepe pogledajte OVDE.

cvekla.jpg
Foto: Thinkstock

Cvekla

Ova namirnica je idealna za zimske dane jer povećava nivo gvožđa u krvi. Može da se koristi barena ili sveža u salatama ili kao prilog jelu. Cvekla je bogata vitaminima A, B, C, sa kalijumom i folatom. Cvekla je glavni sastojak tradicionalnog ruskog jela Boršč koji je toliko dobar za srce da su na predstojećim Olimpijskim igrama u Sočiju najavili da će ga služiti u ogromnim količinama.

Celer

Nimalo reprezentativno povrće koje izgleda kao da je prekriveno korenom, zelenkasto bela grudvica.. Ali celer je pun vitamina i minerala koji doprinose jačini kostiju i zuba. Idealan je za dijete jer sadrži vlakna, a izuzetno je niskokaloričan.

zeleno-povrce.jpg
Foto: Thinkstock

Zeleniš

Kelj, prokelj, spanać i ostali zeleniš su preko potrebne namirnice za zimu. Puni su A, C, K i E vitamina kao i gvožđa. Izuzetno su niskokalorični, odlično se slažu uz skoro sve obroke i veoma su ukusni.

Citrusno voće

Dugačak je spisak bolesti koje citrusno voće sprečava pa čak i leči. Zar niste čuli da dan prosto morate započeti sa čašom mlake limunade? U dijeti da koristete pomorandžu kao međuobrok? Ukoliko hoćete da vam zima prođe bez gripa i raznih virusnih bolesti, uzmite citrusno voće u velikim količinama.

frape-od-nara.jpg
Foto: Thinkstock

Ren

Ova namirnica je često zanemarena i retko ko je koristi u svojoj ishrani. Zbog ljutkastog ukusa veoma jedobar prilog crvenom mesu. Ren sprečava nastajanje raka, pun je vitamina A i E.

Nar

Njegova rubin crvena zrnca izuzetno su bogata vitaminima i veliki je borac protiv visokog krvnog pritiska, holesterola i srčanog udara. Naučna istraživanja su potvrdila da nar pomaže u smanjenju masnoća u krvnim sudovima što dovodi do sprečavanja srčanog udara.

Kupus, krompir, cvekla, šargarepa su neke od osnovnih namirnica koje ove zime ne smete da izostavite iz svog jelovnika