PREPORUKA

Svemoguća biljka o kojoj se malo zna: Crveni glog snižava krvni pritisak, ima jako smirujuće dejstvo i sprečava infarkt!

Duže od pola veka glogov cvet i list se koristi kao blag lek za umirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog pritiska

Fitnes & Nutricija
Autor:
Svemoguća biljka o kojoj se malo zna: Crveni glog snižava krvni pritisak, ima jako smirujuće dejstvo i sprečava infarkt!
Foto: Profimedia

Crveni glog je možda zapostavljen u ovo moderno doba suplemenata, ali baš zbog toga što je jedna od biljaka sa najjačim smirujućim dejstvom, podsećamo vas da veoma pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima.

Među ohrabrujućim vestima je i ta da glog sprečava najučestaliju bolest modernoga doba – infarkt.

Glog je prilično zahvalna biljka jer raste svugde, posebno voli ogoljena, kamenita i suva mesta, a neko ga koristi i kao živu ogradu.

Cvetovi se beru kad je u cvasti polovina cveta otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Beru se cele cvasti po suvom i sunčanom vremenu, pažljivo se u korpama prenose i u što tanjem sloju, na promaji, u hladu, suše se bez pretvranja da se ne bi izlomili. Plodovi se beru kad sazru. Bere se mlad list i suši kao i cvet. Osušen cvet mora da se čuva dobro zapakovan.

Bolje sprečiti nego lečiti: Ovako nas telo upozorava na infarkt!

foto: Profimedia

Ova „žilava“ i teško uništiva biljka sadrži aktivne supstance sa antioksidativnim delovanjem.

Duže od pola veka glogov cvet i list se koristi kao blag lek za umirivanje, protiv nesanice, u raznim uznemirujućim situacijama, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog pritiska.

Čaj za umirivanje

Uzmite po 25 g glogovog cveta, valerijane, matičnjaka i hmelja.

Pomešajte sve sastojke i koristite ih za pravljenja čaja na sledeći način: 2 supene kašike ove smeše poparite sa 300 g ključale vode, poklopite i posle 2 sata odlijte, procedite i popijte u toku dana, pre jela.

Nemojte ih piti samo kada ste bolesni: Sigurno niste znali za neke od brojnih dobrobiti ovog napitka! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Čaj za snižavanje visokog krvnog pritiska i arterioskleroze

Po 25 g cveta gloga, belog luka, rastaviće i imele pomešajte i od smeše pravite čaj. Dve supene kašike smeše biljaka poparite sa 300 g ključale vode, poklopite i posle 2 sata odlijte, procedite i popijte u toku dana, pre jela.

Čaj protiv aritmije

Jednu supenu kašiku cveta gloga prelijte sa čašom vrele vode, poklopite čaj i posle 2 sata odlijte i popijte u toku dana, pre jela.

NAPOMENA: Glog ne smete da koristite svakodnevno dugi vremenski period jer može izazvati čak i trovanje. Zato, posle 5 do 7 dana obavezno pravite pauze od 2 do 3 dana, a zatim, ako je potrebno, nastavite da pijete odabrani čaj. Naravno, uvek napomenite svom lekaru da koristite čaj od gloga u svojoj terapiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs