Iako postoje sa jasnom namerom, a to je zaštita zdravlja ljudi i smanjivanje mogućnosti zaraze bakterijama iz hrane, čak 40% ljudi ne obraća pažnju na rok upotrebe na deklaraciji namirnice, pokazalo je istraživanje britanske Agencije za standarde hrane (FSA). Prema njemu, trećina ljudi će pojesti i hranu koja je pala na pod, a svaki peti čovek priznaje da ne pere ruke pre pripreme obroka, piše Daily Mail.
Stručnjaci upozoravaju da se ignorisanjem higijenskih saveta i roka trajanje namirnice doprinosi epidemiji trovanja hranom, koja je naročito česta u letnim mesecima. Najveću zabrinutost izazivaju salmonela i kampilobakter, najčešći uzročnici bakterijskog trovanja hranom.
Čak 85% ljudi se pri proveri ispravnosti hrane oslanja na miris, dok je za njih 68% najvažnije da je boja namirnice dobra te će je pojesti bez obzira na rok.
"Nepranje ruku pre jela ili pripreme hrane, ignorisanje istečenog roka trajanja i sličnih osnovnih pravila, ljudi rizikju zdravlje čitave porodice" - rekao je stručnjak za sigurnost hrane, Bob Martin iz FSA.