Crna čokolada može da spreči smrtonosne bolesti i da bude od velike pomoći mozgu, tvrde stručnjaci.
Tamna čokolada sadrži flavanol, koji sprečava upalu i može da umanji zapaljenje tkiva.
Čokolade koje sadrže 70 odsto kakaa podstiču mozak i kardiovaskularni sistem povećavajući protok krvi, smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.
Tamna čokolada utiče preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju. Ona takođe povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utiču na pamćenje, stres i raspoloženje.
Profesor Li Berk sa Univerziteta Loma Linda u kaliforniji davao je ljudima 48 grama crne čokolade. On je čokoladu bogatom kakaom nazvao "superhranom" i poručio "što je koncentracija ovog sastojka veća, to je uticaj pozitivniji".
Prošle godine studija italijanskih naučnika takođe je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne delove mozga - poboljšavajući sećanje i pažnju.
Za razliku od ove zdtave poslastice, mlečne čokolade prepune su štetnih masti, zasićenih masnih kiselina, holesterola i šećera, koji štetno utiču na organizam.
Naravno i ovde morate biti umereni. Nemojte preterivati, jedna štangli dnevno sasvim je dovoljna.