Ovo sočno, egzotično voće zbog svojih brojnih dobrobiti za ljudski organizam smatra se jednom od najukusnijih, ali i najlekovitijih namirnica.
Nar povoljno utiče na čitav kardiovaskularni, nervni i koštani sistem, a mnogi naučnici smatraju da uspešno smanjuje rizik od srčanih bolesti, posebno kod gojaznih osoba.
Dnevna doza ovog voća pozitivno će uticati na regulaciju krvnog pritiska i holesterola, a njegovi sastojci, kako tvrde stručnjaci, utiču i na sprečavanje rasta raka dojke, prostate i debelog creva.
Nar nije samo ukusno voće: Poboljšava probavu, osnažuje imunitet, čuva zdravlje kostiju i zuba!
Osim toga, nar je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma i štiti od dijabetesa, a budući da obiluje različitim vitaminima, posebno A, C i E, predstavlja izuzetno sredstvo za suzbijanje upalnih procesa i virusa.
Nar ima široku primenu i u svetu lepote, pa se smatra eliksirom za kožu. Ulje nara moćno je oružje u borbi protiv starenja, a koži daje elastičnost i svežinu. Pored toga, uspešno se bori i s kožnim problemima, kao što su psorijaza, ekcem i opekotine od sunca.
Za jačanje imunosistema i prevenciju mnogih bolesti, ali i za podsticanje stvaranja serotonina za bolje raspoloženje, stručnjaci preporučuju svakodnevni unos jedne čaše sveže isceđenog soka od nara.
Zbog njegovog uticaja na poboljšanje stanja čitavog organizma, savršenog ukusa i široke primene u domaćinstvu nar, potpuno opravdano, mnogi nazivaju kraljevskom voćkom.
Očistite organizam od nikotina: Nar, kivi i spanać uspešno odstranjuju toksine iz tela!
RECEPT:
Kolač od nara
Sastojci: 8 jaja, 150 g šećera u prahu, kora od 1 limuna, kora od 1 pomorandže, 150 g mlevenih badema, 2 nara, so
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, a zatim uz vrlo malo soli od belanaca umutite čvrst šam. Pred sam kraj mućenja u masu dodajte 50 g šećera u prahu. Preostalih 100 g šećera umutite sa žumancima, rendanom korom od limuna i pomorandže, a zatim dodajte i mlevene bademe. Smesu lagano pomešajte sa šamom od belanaca, a zatim prespite u pleh i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Semenke jednog nara dobro iscedite i dobijenim sokom prelijte ispečeni kolač. Kad dobro upije, semenke drugog nara pospite preko kolača.