Hladni dani idealni su za boravak ispod ćebeta, s toplim čajem u rukama, a ako smo u šetnji, nema boljeg zagrevanja od kuvanog vina. A jedan od pravih zaštitnih znakova zime je zasigurno cimet. Ali, osim što lepo miriše i specifičnog je ukusa, cimet vam može biti odličan prijatelj u poboljšanju zdravlja.
Između ostalog, konzumacija čaja od cimeta je jedan od najboljih načina za regulaciju šećera u krvi. Priprema je vrlo jednostavno, ostavite vodu da prokuva i dodajte jednu čajnu kašičicu cimeta i pustite da odstoji 15 minuta. Voda će poprimiti smeđu boju, a sve što treba jeste da procedite tečnost i – popijete je.
Cimet je izvrstan i u borbi s problemima probavnog sistema. Priprema je ista kao kod čaja, samo što je potrebno u vodu dodati i nekoliko listova mente. Sve pustite da odstoji desetak minuta, procedite te napravite dozu za tri šoljice koje ćete popiti tokom dana. Ovaj začin je takođe delotvoran i kod mršavljenja, jer deluje kao antioksidans, a najbolje ga je konzumirati u obliku čaja sa kašičicom meda, najbolje pola sata pre doručka.
Cimet je u stanju da spreči rak dojke: Zbog ovoga deluje razarajuće na kancer!
Ako imate problema s bezvoljnošću i umorom, u svoju jutarnju kafu dodajte trećinu čajne kašičice cimeta, a ako ne želite da ga mešate sa kafom, isto možete da uradite sa kašom, smutijima ili supom.
Za bolji san, dodajte jedan štapić cimeta u zagrejano mleko i popijte ga sat vremena pre odlaska na spavanje.